Tekort van 14 miljoen dreigt voor gemeente Westland: 'Ingrijpen is nodig'

Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland.
Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland. © Omroep West
WESTLAND - Het begrotingstekort in Westland dreigt de komende jaren op te lopen tot 14 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
Uit de brief blijkt dat onder meer de tekorten op de jeugdzorg fors oplopen. De komende drie jaar gaat het daarbij om een tekort van zeven miljoen. Ook de zogenoemde energietransitie gaat de gemeente veel geld kosten. Voor het gasloos maken van woningen en het Westlands Warmtesysteem wordt de komende jaren 1,2 miljoen euro uitgetrokken.
De bezuinigen op de organisatie van de gemeente leveren ook minder op dan was begroot. Het gaat daarbij om 1 miljoen euro. Ook door een andere waardering van de WOZ-waarde loopt het tekort op. Verder moet er de komende jaren geld gereserveerd worden voor de OCT/digitalisering.

Voorjaarsnota 2019

Op dit moment werkt de gemeente nog hard aan het optellen van de Voorjaarsnota 2019. Die zal in de raadsvergadering van 18 juli worden besproken. Het college is wel van plan een sluitende begroting te presenteren. Hoe ze dit willen doen en welke maatregelen worden genomen staan in de Voorjaarsnota 2019.   

LEES OOK: Gemeente Westland wil ambitieus zijn en samenwerken