Twee mannen vrijgesproken voor overval klusbus Boskoop

DEN HAAG - Twee mannen uit Waddinxveen (21 en 22) zijn donderdag vrijgesproken van een overval op een inwoner van Boskoop. Het slachtoffer wilde in juli met zijn bestelbus naar zijn werk gaan toen hij werd overvallen. Een derde verdachte, een 17-jarige jongeman uit Gouda, is wel veroordeeld. Hij krijgt een celstraf van 450 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Op 23 juli vorig jaar kreeg de man uit Boskoop omstreeks zes uur in de ochtend bij zijn woning een pistool op zijn hoofd gedrukt. Hij werd door twee mannen met bivakmutsen in zijn bus gedwongen en moest zijn bankpas en mobiele telefoon afstaan. 

Een van de overvallers ging met de pas naar een pinautomaat in Waddinxveen om er geld te pinnen. De andere overvaller bleef met het slachtoffer in de bus bij de woning.

Voldoet niet aan signalement

Het OM eiste twee weken geleden, tijdens de strafzitting een celstraf van veertig maanden tegen de twee mannen uit Waddinxveen. De 21-jarige verdachte zou een van de twee overvallers zijn geweest, die met de pinpas gepind zou hebben.

Volgens de rechtbank is daar onvoldoende bewijs voor. De Turkse man heeft alleen een licht getinte huid, en voldoet daarom niet aan het signalement van de overvallers.

Te weinig bewijs

De 22-jarige verdachte speelde volgens het OM een rol op de achtergrond. Hij zou geprobeerd hebben via internetbankieren geld van de rekening van het slachtoffer weg te sluizen. Daarvoor is ook te weinig bewijs, meent de rechtbank.

De rechtbank vindt wel bewezen dat de 17-jarige Gouwenaar een van de twee overvallers was, die het slachtoffer in de bus dwong. De rechtbank veroordeelt hem tot 450 dagen cel, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Behandelprogramma

Bovendien moet hij  meedoen met een behandelprogramma voor jongeren met probleemgedrag. Ook dient hij het slachtoffer een bedrag van 4100 euro te betalen.

Het OM had tegen hem een celstraf van zestien maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

LEES OOK: 23-jarige man gegijzeld in bestelbus terwijl dader probeert te pinnen

Deel dit artikel: