Celstraffen na 'bijzonder gevaarlijke' plofkraak Nieuwkoop

Plofkraak in Nieuwkoop
Plofkraak in Nieuwkoop. © Josh Walet
NIEUWKOOP - Twee Mijdrechters moeten vier jaar de gevangenis in voor een plofkraak in Nieuwkoop, in november vorig jaar. De mannen bliezen een afstortkluis van de Rabobank aan het Kennedyplein op. Daarbij werd ruim 37.000 euro buitgemaakt.
De twee plofkrakers sloegen met een scooter op de vlucht, maar werden niet veel later in een busje in de omgeving aangehouden. Omdat daar ook een verdacht pakketje werd gevonden, besloot de politie om omliggende woningen te ontruimen.
De rechtbank rekent het de Mijdrechters aan dat er sprake was van een 'bijzonder gevaarlijke' plofkraak. 'De verdachten hebben een gevaarlijk explosief gebruikt zonder zich te verdiepen in de kracht ervan. Ze zijn niet nagegaan of het niet zwaarder was dan nodig voor hun kwalijke doel.'

Zwaardere straf

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank vindt dat de mannen zwaarder gestraft moeten worden en legde daarom vier jaar gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk op. Ook moeten ze een schadevergoeding van ruim 60.000 euro betalen aan de Rabobank.

LEES OOK: Geldstortautomaat Rabobank 's nachts dicht na plofkraak