Wat zijn dat eigenlijk voor mensen, die brandstichters?

© ANP
GOUDA - Negentien auto's in vlammen op in drie weken in Gouda. Wat zijn dat eigenlijk voor mensen die brandstichters? Dat is een vraag die bij veel mensen leeft. Die vraag wordt deels beantwoord door Lydia Dalhuisen. Zij is universitair docent aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde op de identificatie van brandstichters. Ze komt in haar proefschrift tot een aantal opmerkelijke conclusies.
In algemene zin zijn brandstichters: 1) over het algemeen jonge blanke mannen, 2) vrijgezel en werkloos en 3) beneden gemiddeld intelligent. Er zijn volgens de onderzoeker vijf groepen daders te onderscheiden: vandalen, relationele brandstichters die wraak nemen door middel van brand, gestoorde daders met psychiatrische problematiek, opportunisten en ‘zuchtige’ brandstichters met een verlangen naar vuur.
Vooral de groep 'vandalen’ lijkt verantwoordelijk voor autobranden. Vaak zie je dat het groepen jonge jongens zijn die op straat rondhangen en herrie trappen. Zij steken dan ook wel auto’s in brand uit woede of onvrede.

Verzekeringsgeld opstrijken

De opportunisten willen graag een bepaald doel bereiken. Onder deze groep vallen ook criminelen die een vluchtauto in brand steken om sporen te wissen, maar ook mensen die hun auto allrisk verzekerd hebben maar een dure reparatie niet zien zitten en dan maar brand stichten zodat ze verzekeringsgeld opstrijken.
De groep ‘gestoorde daders’ steekt eigenlijk nooit een auto in brand. In deze groep zitten mensen die hun eigen woning in brand steken vanuit een psychotische stoornis of suïcide en zich totaal geen zorgen maken om ‘ontdekt’ te worden. Dalhuisen constateert in haar onderzoek wel dat het aandeel vrouwen dat brand sticht toeneemt. In tegenstelling tot mannen, zijn deze vrouwelijke brandstichters vaak getrouwd.

Stijging aantal autobranden

Het Nederlands verbond van Verzekeraars constateerde in 2018 een toename van het aantal autobranden met 45% ten opzicht van 2017. Zuid-Holland spant de kroon met 779 claims van mensen die vorig hun auto in vlammen zagen opgaan. De stijging ten opzichte van 2017 van het totaal aantal claims valt hier echter relatief mee, namelijk 7%.
Lydia Dalhuisen is op dit moment bezig om een vervolgonderzoek op te starten specifiek naar autobranden, juist omdat het aantal brand de laatste jaren zo stijgt.

LEES OOK: Politie mag preventief fouilleren in Gouda in strijd tegen autobranden