Schiphol wil bereikbaar blijven tijdens grote ov-staking

DEN HAAG - Schiphol wil dat de luchthaven tijdens de landelijke ov-staking dinsdag bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Als het overleg daarover met de vakbonden niet het gewenste resultaat oplevert, stapt Schiphol naar de rechter om te proberen dit af te dwingen. De luchthaven bereidt daarvoor een spoed-kortgeding voor, zondagochtend op Schiphol zelf.

Een woordvoerder van Schiphol heeft dat vrijdag bevestigd. Volgens hem is het overleg met de bonden nog gaande de komende dagen. 'We hebben geen conflict met de bonden, maar we willen Schiphol bereikbaar en veilig houden.' Volgens hem komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als het ov niet rijdt, zal het ook extra druk op de weg worden richting Schiphol. Bovendien zouden de vele mensen die landen, niet weg kunnen van het vliegveld, stelt hij. Dat levert allerlei risico's op voor de veiligheid.

De NS verwacht dat er dinsdag tijdens de landelijke staking, waarbij wordt gedemonstreerd voor een beter pensioenstelsel, in het openbaar vervoer 'zeer beperkt tot geen treinverkeer' is. 'Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden.' De spoorwegen roepen daarom op om dinsdag niet naar het station te komen.

Deel dit artikel: