Negentig bunkers uit de oorlog open voor publiek

Archieffoto (Bunkerdag 2017)
Archieffoto (Bunkerdag 2017) © Richard Mulder
DEN HAAG - Negentig bunkers die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben aangelegd voor de zogeheten Atlantikwall, gaan zaterdag open voor het publiek. De zesde editie van de Bunkerdag moet mensen bewust maken van de geschiedenis van de bunkers, die vooral langs de kustlijn liggen. Een van de locaties is het Atlantikwall Museum Scheveningen aan de Badhuisweg.
Ook zijn twee Commandobunkers speciaal voor de gelegenheid opengegraven. Het gaat om Commandobunker 610 en V149 aan de Duinweg. Deze commandoposten gaven onderdak aan een deel van de staf van de Führer der Schnellboote.
Bunkerdag is niet alleen een kwestie van rondlopen in de betonnen kolossen, er zijn ook tal van activiteiten. Bij alle bunkers verhaalt iemand over de geschiedenis, maar er zijn ook filmvertoningen, speciale wandelingen, exposities en theatervoorstellingen.

Bunkers onder het gras

Er zijn zelfs bunkers die je niet eens kunt zien. In het Van Stolkpark in Den Haag liggen er bijvoorbeeld twee onder het gras, zelfs mensen die daar wonen weten dat misschien niet eens, zegt een woordvoerder.
Bezoekers moeten zich wel goed voorbereiden, blijkt uit de speciale survivalgids op de website van de organisatie (bunkerdag.nl). Goede schoenen en een zaklamp zijn geboden. En de bezoekers moeten zich beschermen tegen teken en goed opletten dat ze zich niet verwonden aan uitstekende stukken beton of ijzer.