Dinsdag wel treinen van Amsterdam naar Schiphol, maar niet vanuit Leiden

REGIO - De NS kan dinsdag een 'minimale noodpendel' laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol, volgend op een uitspraak van de rechter. Door de noodvoorziening wordt voorkomen dat grote groepen reizigers op Schiphol stranden en er onveilige situaties ontstaan. Maar, zo waarschuwt de NS, de noodpendel is beslist niet voldoende voor normale reizigersaantallen en is 'specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schipholreizen'. Vanuit Leiden rijden er geen treinen naar Schiphol door de staking.

Hoe de nooddienstregeling rond Schiphol eruit komt te zien, gaat de NS nog uitzoeken. In de tussentijd blijft het advies voor reizigers om dinsdag niet de trein te nemen, omdat er landelijk zeer beperkt tot geen treinen zullen rijden als gevolg van de ov-staking.

Er mag van de rechter dinsdag niet gestaakt worden rond Schiphol. De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter zondag in een door Schiphol aangespannen kort geding. Schiphol was bang voor de openbare orde als reizigers niet met de trein naar het vliegveld kunnen komen of dat kunnen verlaten.

Er moet die dag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk en Hoofddorp.

De rechter oordeelde dat reizigers op de luchthaven onmogelijk alleen via de weg naar en van Schiphol kunnen reizen. Door de staking wordt er al meer drukte verwacht op de weg. Bovendien is er een gerede kans dat Schiphol Plaza te druk wordt als er te veel reizigers op de luchthaven zijn die niet weg kunnen.

 

 

Meer over dit onderwerp:
TREINEN STAKING PENSIOEN
Deel dit artikel: