Jongeren opnieuw opgeroepen voor prik tegen meningokokkenziekte

DEN HAAG - Zo'n 24.000 Haagse jongeren tussen de 14 en 18 jaar zijn uitgenodigd om deze maandag, dinsdag of begin juni een gratis vaccin te halen tegen meningokokken type W. Zij werden werd nooit gevaccineerd tegen deze ziekte. Sinds 2015 worden er ieder jaar meer ziektegevallen geconstateerd. Dus besloot het ministerie van VWS deze groep een gratis prik te geven, om een mogelijke uitbraak te voorkomen.

Meningokokken is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. Normaal gesproken bevindt de meningokok zich in de neusholte van gezonde mensen zonder ziekteverschijnselen te veroorzaken. Maar als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel komt, kan de bacterie hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Sinds vier jaar worden er ieder jaar meer ziektegevallen geconstateerd. In onze regio stierven vorig jaar twee mensen aan meningokokken.

Jongeren die eerder dit jaar de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte hebben gemist, kunnen vanaf deze maandag, dinsdag of in juni ook de prik halen. Jongeren die geboren zijn in 2003 en 2005 hadden allemaal een uitnodiging moeten ontvangen van het RIVM, maar door een fout ontvingen jongeren uit 2005 niks

Sportcampus

Jongeren kunnen de prik deze maandag halen bij sportcampus Zuiderpark, tussen 8.45 en 12.30 uur en tussen 13.15 en 17.00 uur. Ook dinsdag kunnen ze op deze tijdstippen bij de sportcampus terecht. Op 4 en 5 juni kunnen ze op dezelfde tijdstippen terecht bij sporthal Overbosch.

Als de jongeren de uitnodiging alsnog niet hebben gekregen, kunnen ze toch langskomen bij deze vaccinatielocaties. Zij moeten wel een identiteitskaart, paspoort of zorgpas bij zich hebben.  

 

 

Meer over dit onderwerp:
MENINGOKOKKENBACTERIE DEN HAAG
Deel dit artikel: