Burgemeester Krikke: Roemenen moeten bij volgende verkiezingen elders ruimte huren

Politie in actie tegen Roemenen
Politie in actie tegen Roemenen bij de Roemeense ambassade. © Regio 15
DEN HAAG - Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke heeft de Roemeense ambassadeur verzocht om bij de volgende verkiezingen een grotere locatie buiten de ambassade te huren, zodat daar gestemd kan worden. Zondagavond liep het bij de Roemeense ambassade in Den Haag uit de hand toen het stembureau in de ambassade sloot en er nog tientallen mensen in de rij stonden, die al urenlang wachtten om te kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen.
Volgens ooggetuigen zou er zondagavond met stenen naar de ambassade zijn gegooid. Omdat mensen de hekken rond de ambassade te lijf gingen, besloot de politie in te grijpen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.
'Ik heb vanmiddag op de Roemeense ambassade gesproken met de ambassadeur over hetgeen er gisteravond is gebeurd', aldus Pauline Krikke maandagmiddag. 'Hoewel politie-inzet noodzakelijk was om de openbare orde rondom de ambassade te herstellen, vond ik dat zeer onaangenaam. Dat wil ik niet nog een keer meemaken.'

'Recht om te stemmen telt heel zwaar'

Krikke heeft de hulp van de gemeente Den Haag aangeboden bij de zoektocht naar een geschikte plek. 'Voor mij telt heel zwaar het recht van mensen om te kunnen stemmen. Als mensen van dat recht gebruik willen maken, moet je hen daarvoor ook maximaal de mogelijkheid bieden. Zeker als ze er uren voor in de rij hebben gestaan.'
De burgemeester van Den Haag heeft de Roemeense ambassadeur ook gevraagd waarom de ambassade niet langer open is gebleven, iets wat gebeurt bij Nederlandse verkiezingen. Zo gebeurde dat in maart nog bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten bij het stembureau op Den Haag Hollands Spoor. Het is in Nederland de bevoegdheid van de voorzitter van het stembureau om deze afweging te maken.