Celstraf voor NFI-medewerkster na fraude eigen bloedmonsters

© ANP
DEN HAAG - Een voormalig NFI-medewerkster heeft vandaag van de rechtbank in Den Haag een celstraf gekregen van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. De 39-jarige vrouw was twee keer aangehouden door de politie voor rijden onder invloed. Door op haar werk water aan haar bloedmonsters toe te voegen kwam het alcoholpromillage onder de wettelijke grens. De vrouw hoopte hiermee een veroordeling te voorkomen.
De advocaat van de vrouw bracht tijdens de rechtszaak voor het rijden onder de invloed de nieuwe bloedwaarden in. De rechter vertrouwde deze uitkomsten niet, waarna de fraude met de bloedmonsters aan het licht kwam. De vrouw bekende op vrije zaterdagen naar het Nationaal Forensich Instituut (NFI) gereden te hebben om haar eigen bloedmonsters op te zoeken en te manipuleren.
Tijdens de zitting twee weken geleden gaf de vrouw aan dat ze bloedmonsters had vervalst in de hoop dat haar alcoholprobleem niet aan het licht zou komen. Het OM had tijdens de zitting een celstraf van een jaar geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechtbank gaf in het vonnis aan dat hij een celstraf onvermijdelijk vond omdat de vrouw de geloofwaardigheid van het NFI in gevaar heeft gebracht. Omdat onderzoeken van het instituut een belangrijke rol spelen in strafprocessen mag over de juistheid geen twijfel bestaan, meent de rechtbank.

Beroepsverbod

De rechtbank verkorte het onvoorwaardelijke deel van de straf naar zes maanden, twee minder dan de eis. Daarnaast krijgt de vrouw een beroepsverbod van drie jaar en raakt ze twee jaar haar rijbewijs kwijt voor het rijden onder invloed.