Katwijk in zwaar weer: gemeente moet miljoenen bezuinigen

KATWIJK - De gemeente Katwijk heeft financiële problemen. Daarom stellen burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad voor om de komende vier jaar 20 miljoen euro te bezuinigen. De gemeente stopt een aantal subsidies.

De muziekschool gaat dicht en de dierweide wordt verkocht. Ook wordt er bezuinigd op het onderhoud van wegen en openbaar groen en wordt parkeren duurder. De maatregelen zijn nodig door de kosten van de jeugdzorg die uit de hand lopen en waar de gemeente geen invloed op.

Het Rijk heeft die taak doorgeschoven naar de gemeenten voor minder geld en zonder zeggenschap. Bijna alle gemeenten komen daardoor in de problemen.

Goedkopere jeugdzorg

Het kabinet besloot juist deze week om de gemeenten extra geld te geven, maar het moet nog maar blijken wat Katwijk daarvan krijgt. De exacte omvang van de bezuinigingen wordt daarom pas bepaald in de begroting van volgend jaar.

De gemeente gaat wel proberen de jeugdzorg goedkoper te maken maar ontkomt niet aan pijnlijke maatregelen. Dat treft onder andere welzijn, het groen en het muziekonderwijs in de kustplaats.

Keuzes maken

Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen om de gemeenteraad een ruim pakket aan maatregelen voor te leggen met nog een aantal keuzemogelijkheden. Het is aan de raad om die keuze te maken. Die praat erover op 13 en 20 juni om op 4 juli een besluit te nemen.

Meer over dit onderwerp:
KATWIJK PARKEREN BEZUINIGINGEN JEUGDZORG
Deel dit artikel: