Warm weekend op komst, maar wel kans op zeewind

Badgasten op het Scheveningse strand
Badgasten op het Scheveningse strand © Omroep West
REGIO - Zon- en warmteliefhebbers kunnen dit weekend hun hart ophalen. Tropische lucht uit Frankrijk en Spanje is op weg naar ons land en het kwik kan zondag oplopen tot maar liefst 30 graden. Ook zaterdag is het met ongeveer 25 graden warm, maar aan de kust is er in de loop van de middag wel kans op een invallende zeewind, waardoor de temperatuur snel daalt. Dat meldt MeteoGroup.
Vrijdag wordt het in de loop van de dag steeds zonniger. Aan de kust wordt het zo'n 19 graden, verder landinwaarts 22. Zaterdag schijnt de zon flink en trekt er wat sluierbewolking over. Er staat weinig wind en de temperatuur loopt op naar 24 tot 27 graden. Zodra het kwik de 25 graden aantikt, is er sprake van de eerste zomerse dag van 2019. 
Op de stranden koelt het in de loop van de middag fors af tot onder 20 graden door zeewind, verwacht MeteoGroup. Deze verkoelende bries maakt de hoge zonkracht extra gevaarlijk, omdat je niet door hebt dat je verbrandt. Met een UV-index 7 kun je binnen 15 minuten verbranden zonder je in te smeren.

Zondag mogelijk tropisch

Na de eerste zomerse dag volgt zondag mogelijk meteen al de eerste tropische dag met 30 graden. Ook dan schijnt de zon en is de kans op verbranden groot. MeteoGroup verwacht dat zeewind lange tijd uitblijft, omdat er een stevige zuiden- tot zuidwestenwind staat. Ook op de stranden kan het daardoor 28 tot 30 graden worden.
De zomerse start van juni volgt op een te koude meimaand. De gemiddelde temperatuur komt uit op 11,7 graden, terwijl 13,1 normaal is. Mei is daarmee de eerste te koude maand na dertien warme maanden op rij.