GroenLinks en D66 bezorgd over komst cruiseschepen naar Scheveningen

Cruiseschip Berlin vaart de Scheveningse haven binnen
Cruiseschip Berlin vaart de Scheveningse haven binnen © Omroep West
DEN HAAG - GroenLinks en D66 in de Haagse gemeenteraad maken zich zorgen over de komst van cruiseschepen naar Den Haag. De partijen vragen zich af wat de gevolgen zijn voor de CO2-uitstoot en de luchtkwaliteit in de stad. Ook is volgens de partijen onduidelijk welk effect de grote stroom toeristen heeft op de leefbaarheid.
In het coalitieakkoord is afgesproken om geen grote schepen naar Den Haag te laten komen, maar kleine cruiseschepen zijn wel welkom. Volgens GroenLinks en D66 varen de meeste schepen nog op sterk vervuilende stookolie. De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college.
'We willen graag weten hoe de doelstellingen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en leefbaarheid in de stad rijmen met het aantrekken van meer cruiseschepen. Ook willen we graag weten hoeveel geld het cruisetoerisme de stad daadwerkelijk oplevert', zeggen Arjen Kapteijns en Daniël Scheper.

Grote stroom toeristen

De partijen vragen zich ook af op welke manier inwoners van Scheveningen betrokken zijn bij het besluit om meer cruiseschepen naar de stad te halen en welk effect dat heeft op de leefbaarheid. 'Een boot zorgt in elk geval voor een grote stroom toeristen die in één keer de haven betreedt.'

LEES OOK: Scheveningen ontvangt weer een flink cruiseschip: 'Maar we worden niet het nieuwe Venetië'