Proefballon afgeschoten: geen kamer voor student in huis bijstandsgerechtigde

Studentenkamer in Leiden.
Zo'n tien internationale studenten zijn maandagochtend onaangekondigd bij het  het College van Bestuur van de Universiteit Leiden langs geweest. Dat meldt mediapartner Unity. Met deze actie willen ze aandacht vragen voor de kamernood onder buitenlandse studenten. Ook ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, was bij de actie aanwezig. © Unity.NU
LEIDEN - Mensen die in de bijstand zitten, mogen toch geen kamer gaan verhuren aan een student. De gemeente Leiden wilde hier een proef mee houden, maar die gaat niet door. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft er een stokje voor gestoken.
Leiden dacht dat het volgens de wet wel zou mogen, maar het ministerie bepaalde toch van niet. Het idee was om twee vliegen in één klap te slaan: meer kamers voor studenten creëren en mensen in de bijstand zouden zo iets kunnen bijverdienen zonder dat ze gekort zouden worden op hun uitkering.
Nu dat wettelijk niet mogelijk blijkt, moeten verhuurders toch belasting betalen en daarmee is het niet langer interessant een kamer te verhuren aan een student. Het stadsbestuur van Leiden noemt het 'jammer' dat de 'creatieve oplossing' niet kan doorgaan. Er wordt nu gezocht naar andere mogelijkheden en oplossingen.