Rembrandt van Rijn blijkt langstudeerder

LEIDEN - Rembrandt studeerde langer aan de Leidse universiteit dan altijd is aangenomen. Dat blijkt uit een document over de studietijd van de schilder dat is gevonden in het archief in de bibliotheek van de Universiteit Leiden.

Op 20 mei 1620 schreef Rembrandt zich in als student aan de Leidse universiteit, zo valt te lezen in het al bekende inschrijvingsregister. Daar staat dat Rembrandt Harmensz. van Leiden, student letteren, 14 jaar oud, wonende bij zijn ouders, is geregistreerd. Min­der bekend is dat destijds studenten zich elk jaar opnieuw moesten inschrij­ven. Dat ook Rembrandt zijn inschrijving hernieuwde was tot nu toe geheel onbekend.

Over het algemeen werd aangenomen dat Rembrandt niet langer dan een jaar stond ingeschreven aan de universiteit, omdat hij liever wilde schilderen en tekenen dan studeren. Het nu gevonden document met de herinschrijving uit 1622 toont aan dat hij langer heeft gestudeerd. Hoe serieus Rembrandt studeerde, vertellen de historische documenten van inschrijving en herinschrijving in de universiteitsbibliotheek niet.

LEES OOK: Rembrandt levensgroot te zien op zeven Leidse universiteitsgebouwen

Meer over dit onderwerp:
KUNST REMBRANDT UNIVERSITEIT LEIDEN
Deel dit artikel: