Gesprekken over nieuw provinciebestuur mislukt

Fractievoorzitter Rob Roos van Forum voor Democratie tijdens de coalitieonderhandelingen
Fractievoorzitter Rob Roos van Forum voor Democratie tijdens de coalitieonderhandelingen © ANP
DEN HAAG - De gesprekken over een nieuw provinciebestuur in Zuid-Holland zijn mislukt. Dat bevestigt informateur Hans Wiegel tegenover Omroep West.
Begin mei was er al een akkoord bereikt tussen Forum voor Democratie, de VVD en het CDA. Maar er was nog een extra partij nodig om een meerderheid te halen.
ChristenUnie & SGP was aangeschoven, maar die partij is afgehaakt. Wiegel: 'Daarover hebben ze ons een brief geschreven. Wat erin staat, ga ik u niet vertellen. Ik wil alleen loslaten dat de partij hoopte dat de PvdA mee zou doen, maar dat is niet zo. Dat gebruiken ze nu als argument om ermee op te houden en dat vind ik een beetje typisch.'

Andere varianten

Wiegel zegt dat Forum voor Democratie, de VVD en het CDA nu op zoek gaan naar een nieuwe partner. 'De samenwerking tussen die drie partijen loopt goed en met zijn drieën gaan ze nu bespreken welke varianten er verder nog zijn.' De VVD'er verwacht dat er binnen een week een nieuw resultaat ligt.
GroenLinks wil dat Wiegel zijn conclusie trekt en de opdracht teruggeeft aan de Provinciale Staten. 'Nog langer koffie drinken en gesprekken voeren brengt bestuurheid van onze provincie in het geding', schrijft de partij. 'Na volgende week telt het college nog maar drie gedeputeerden. GroenLinks is bereid om snel stappen te ondernemen. We gaan het liefst morgen al aan de slag!'

LEES OOK: 'Stempel van fascisme en racisme is verschrikkelijk', vindt FvD-fractievoorzitter Zuid-Holland