Eikenprocessierups duikt op door wind

DEN HAAG - Door de harde wind van de afgelopen dagen zijn er veel rupsennesten vol met brandharen uit de bomen gewaaid. Daarvoor waarschuwt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De rupsen kunnen zorgen voor irritatie van huid, ogen en luchtwegen.

Mensen moeten weggewaaide nesten niet aanraken maar een professionele bestrijder bellen. De rups is eerder al opgedoken in Nieuwkoop, Gouda, Maasland en Den Haag.

Rupsen die uit eikenbomen zijn gewaaid, willen zo gauw mogelijk terug in een boom. De eikenprocessierupsen zullen daarom tijdelijk ook in andere bomen dan eiken opduiken.

Rups aangeraakt, wat nu?

Wie toch in aanraking komt met de rupsen of hun haartjes, moet niet krabben of wrijven over die plek, maar hun huid en ogen goed afspoelen met water, aldus het RIVM. Kleren waar haartjes op zitten, kun je het best wassen op een temperatuur van zestig graden.  'Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van aloë vera kan verlichting geven.' Wie ernstige klachten heeft, moet contact opnemen met de huisarts.

Er is ook een speciale EHBO-app van het Rode Kruis, waar een instructie opstaat hoe te handelen als je in aanraking bent gekomen met de rups.

LEES OOK: Horrorboom met rupsen teistert buurt: 'Het is te smerig voor woorden, ze zitten overal'

Meer over dit onderwerp:
EIKENPROCESSIERUPS BOMEN
Deel dit artikel: