West Wekker: Jaar na noodverordening Noordwijk en 10-jarig jubileum Schemerstad

Twee busjes brandden uit op het Noordwijkse Rederijkersplein.
Twee busjes brandden uit op het Noordwijkse Rederijkersplein. © Flashlight Fotografie
REGIO - Goedemorgen! Het is de dag dat het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen officieel van start gaat, maar voor de Oranje Leeuwinnen begint de poulefase aanstaande dinsdag pas. Wat er verder nog meer gebeurt vandaag? Dat lees je in de West Wekker!

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is precies een jaar geleden dat de toenmalige Noordwijkse burgemeester Jan Rijpstra een zogenoemde noodverordening afkondigde. Die was bedoeld om na een serie brandstichtingen de orde te herstellen op en en rondom het Rederijkersplein in de wijk Boerenburg. Wij gaan terug in de tijd en lopen mee met wijkagenten.
  • In de rechtbank staat een 33-jarige Hagenaar terecht die zijn oudere broer met een mes zou hebben gestoken. Dat gebeurde op 28 november 2018. De geboren Surinamer Vijaykumar S. wordt verdacht van een poging tot doodslag.
  • Leiden staat vandaag en morgen twee dagen in het teken van Schemerstad. Dat is een evenement op water, waarbij bootjes tussen lichtinstallaties en acts door kunnen varen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft Schemerstad plaats tijdens de overgang van dag naar nacht. Het wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden.
Het weer: Eerst vrij zonnig, in de middag komt er meer bewolking en volgen er later (onweers)buien, mogelijk met zware windstoten. Daarom is code geel voor vanmiddag van kracht. Het wordt ongeveer 24 graden.
Beeld: MeteoGroup
Ga je vandaag met de auto op pad? Check dan hier de files.

En dit moet je ook nog weten:

  • Dit weekend begint Pinkpop aan de vijftigste editie. Vrijdagavond openen de campings. De ANWB verwacht files naar het zuiden van Limburg. Headliners dit jaar zijn Mumford & Sons op zaterdag, The Cure op zondag en Fleetwood Mac op maandag. Ook Armin van Buuren, Bastille, Lenny Kravitz, Jamiroquai, Elbow, Major Lazer en Duncan Laurence staan op het affiche.
  • Het Nederlands elftal heeft de finale van de allereerste Nations League gehaald. Oranje, met Memphis Depay uit Moordrecht als basisspeler, won donderdagavond na verlenging met 3-1 van Engeland. In de eindstrijd is gastland Portugal zondag de tegenstander.
  • De inzamelingsactie Alpe d'HuZes heeft deze editie al 11.800.239,74 euro opgebracht, een half miljoen meer dan vorig jaar. Deelnemers haalden het geld op door de Franse berg Alpe d'Huez op te fietsen, lopen of skeeleren. De 11,8 miljoen euro gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Vanavond op TV West: Verborgen Museumschatten en Verborgen Thuisschatten

In Verborgen Museumschatten duikt presentatrice Lynn Heythekker in de exclusieve depots, archieven, kluizen en kelders van Zuid-Hollandse musea op zoek naar bijzondere kunstvoorwerpen.
In deze aflevering: Vandaag verdiept Lynn zich in de geschiedenis van het Westland. Ze ontdekt niet alleen de bijzondere band met het Koningshuis, maar ook een merkwaardige bakfiets met de bak aan de achterkant. En hoort hoe het arme dorpje Ter Heide binnen een eeuw tot drie keer toe helemaal tot de grond toe werd afgebroken.
In Verborgen Thuisschatten komt een taxateur van het Venduehuis bij de mensen thuis om te kijken of de dierbare kunstschat echte waarde heeft en wat het verhaal achter het object is.
In deze aflevering: Peter Noordeloos uit Den Haag heeft drie schilderijen geërfd uit de privécollectie van schilder Willem Matthijs Maris Jacobszoon en is benieuwd naar de waarde ervan. Een oudtante was gehuwd met deze schilder en het zijn portretten van haar als klein meisje. Eén van de andere portretten die Willem Mathijs Maris van haar maakte, 'Meisje in het blauw', hangt in het gemeentemuseum van Amsterdam, dus dat belooft veel goeds! Taxateur Chris Vellinga van het Venduehuis bekijkt het werk en is enthousiast. 'Een schilderij waar de harten van liefhebbers sneller van gaat kloppen!'