Poep en plas op huis gesmeerd: OM eist 3 jaar cel tegen Haagse 'kwelgeest'

DEN HAAG - 'Absurd gedrag', noemt het Openbaar Ministerie (OM) de anonieme pesterijen van een 29-jarige Hagenaar. Hij zou het huis van zijn onderbuurman aan de 2e Messstraat hebben besmeurd met poep en plas. Ook zou het slachtoffer met stinkbommen zijn bekogeld. Drie jaar cel eist het OM tegen de verdachte.

De anonieme 'kwelgeest' uit Scheveningen valt het slachtoffer tussen december 2017 en januari 2018 wekenlang lastig in de nachtelijke uren. Dat doet hij door behalve uitwerpselen en urine ook verf te smeren op ramen, de voordeur en in het slot. Daarbij sneuvelen ruiten. Ook worden er stinkbommen en vuurwerk naar binnen gegooid.

Op camerabeelden is volgens het OM de verdachte te zien. Opvallend, omdat hij juist goed omging met zijn onderbuurman. De anonieme pesterijen gaan zo ver dat het slachtoffer niet meer aandurft om aan de voorkant van het huis te slapen, uit angst dat er weer iets door de ruit kan vliegen.

Zeer vervuilde woning

Hij doet herhaaldelijk aangiftes, die leiden tot het installeren van een camera. Die registreert hoe zijn boze bovenbuurman 's nachts voor de deur staat, op de ramen bonkt en smerende bewegingen maakt bij de voordeur. De politie wil de man begin januari oppakken, maar de verdachte is niet in zijn zeer vervuilde woning.

Wel vinden agenten honderden poststukken, bankafschriften, gereedschappen, navigatiesystemen en identiteitsbewijzen. Een groot gedeelte blijkt gestolen te zijn. Dezelfde dag nog belt de verdachte 112, omdat hij niet blij is over het doorzoeken van zijn huis. Hij bedreigt zelfs een agent en zijn gezin.

Rekeningen leeggetrokken

Uit politieonderzoek blijkt dat de man rekeningen van verschillende mensen leeg heeft getrokken. Met overschrijvingsboekjes op naam van de slachtoffers maakt hij geld over om bestellingen te plaatsen, die hij laat bezorgen in buitenbrievenbussen van anderen. In totaal plundert hij voor bijna een ton aan euro's.

De officier van justitie legt hem elf strafbare feiten ten laste, waaronder stalking, heling van goederen, bedreiging, diefstal en verduistering. De verdachte ontkent; hij zegt alles onzin te vinden en zelf best zijn boontjes te kunnen doppen. Maar volgens de officier moet hij wel degelijk geholpen, begeleid en behandeld worden.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf

'Maar zolang verdachte zelfs niets wil, wordt dat lastig. Dan resteert er niets anders dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.' De officier eist daarom drie jaar cel tegen de bovenbuurman. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit artikel: