Eerste vaatje nieuwe haring levert bijna een ton op

DEN HAAG - Het eerste vaatje nieuwe haring van dit jaar is dinsdag geveild voor 95.500. De Makro deed het laatste bod. De opbrengst gaat dit jaar naar de stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Vorig jaar bracht het vaatje 78.000 euro op.
Het totaalbedrag wordt niet alleen door de winnaar betaald, maar door alle bieders samen. Niet de hoogste, maar de laatste bieder wint. In een lange finale ging het tussen het groothandelsconcern, enkele bieders uit België, vishandel Roeleveld uit Scheveningen en een aantal samenwerkende hotels uit Utrecht.
Cabaretier en liedjesschrijver Claudia de Breij, beschermvrouwe van de stichting Mag Ik Dan Bij Jou, neemt de cheque in ontvangst. De stichting zet zich in voor de veiligheid en geborgenheid van kinderen met kanker tijdens hun behandeling in het ziekenhuis. Met een Nationaal Mag Ik Dan Bij Jou Fonds wordt een financieel vangnet geboden, zodat ouders er zo goed mogelijk voor hun zieke kind kunnen zijn.

Morgen aan de kar

Vanaf de dag na de veiling, 12 juni, is de Hollandse Nieuwe weer overal in Nederland te koop. Tijdens de veiling wordt de vis gekeurd en weten we hoe de kwaliteit dit jaar is. Vorig jaar was de Hollandse Nieuwe: 'lekker romig, ziltig en iets minder vet dan 2017'. Volgens de eerste berichten van de Nederlandse vissers is de kwaliteit goed, maar vallen de hoeveelheden haring tegen.
'De vissers hebben de vis verder noordelijk moeten halen,' vertelt keurmeester Arie Kuijt van het Nederlands Visbureau. 'Voor het vetgehalte maakt dat niet uit, dat is net als vorig jaar zo rond de 20 procent. Dat wordt de komende maanden nog wat meer, tot ze op 26 procent zitten. Ergens in juli wordt er dan gestopt met vissen, als er genoeg is gevangen. En dan krijgen ze ook alweer kuit, dus dan houdt het sowieso op.'

LEES OOK: Haringveilig gebruikt Amerikaans systeem, maar wat is dat eigenlijk