Kiki Bertens wacht Westlands onderonsje met Arantxa Rus in Rosmalen

WESTLAND - Op het grastoernooi van Rosmalen treffen Kiki Bertens en Arantxa Rus elkaar in de tweede ronde. In haar openingspartij rekende de Wateringse Bertens zonder moeite af met Johanna Larsson uit Zweden, haar oude dubbelpartner: 6-3, 6-1.

Het was haar eerste wedstrijd van het jaar op gras, nadat ze vorige maand ziek moest opgeven in de tweede ronde van Roland Garros. De als eerste geplaatste Bertens had aan 58 minuten genoeg om Larsson, de nummer 148 van de wereld, aan de kant te zetten. Ze vormde tot eind 2018 een vast duo met de Zweedse. Samen haalden ze in 2017 de WTA Finals, het eindejaarstoernooi voor de beste acht koppels.

Om de kwartfinales te bereiken, moet Bertens zien af te rekenen met Arantxa Rus uit Monster. Zij versloeg maandag landgenote Bibiane Schoofs. Bertens mikt in Rosmalen op haar eerste finaleplaats op Nederlandse bodem. Vier jaar geleden haalde ze voor eigen publiek de laatste vier. Bertens neemt in Rosmalen ook deel aan het dubbelspel, ze vormt een koppel met Demi Schuurs.

Twee kilo kwijt

In de aanloop naar het toernooi van Rosmalen gaf Bertens aan dat ze twee kilo aan gewicht is kwijtgeraakt en een paar dagen ziek op bed heeft gelegen. Toch begon ze overtuigend. 'Het is toch lastig zo'n eerste wedstrijd op gras en dan ook nog voor thuispubliek, wat voor meer druk zorgt. En dan ook nog eens tegen een goede vriendin. Al met al waren het geen makkelijke omstandigheden', zei ze.

Ze merkt dat ze in eigen land een andere status heeft gekregen. Maandag tijdens haar training zat de tribune vol en aan het einde klonk er zelfs applaus. 'Ik krijg de baan wanneer en hoe lang ik wil, dus ik mag in mijn handen knijpen', aldus de mondiale nummer 4. 'Normaal gesproken moet je een baan delen. Vorig jaar was dat wel anders. Daar merk je wel aan dat mijn status veranderd is.'

De Bakker kansloos onderuit

Het is Thiemo de Bakker uit 's-Gravenzande niet gelukt zijn eerste wedstrijd te overleven in Rosmalen. De nummer 224 van de wereld was kansloos tegen de Fransman Adrian Mannarino, die 180 plekken hoger staat op de wereldranglijst. Het werd 6-2, 6-1. De 30-jarige De Bakker, die vijf jaar geleden voor het laatst in het hoofdtoernooi van Rosmalen stond, kreeg geen enkel breakpoint en leverde vier keer zijn servicegame in. Al na een uur zat zijn toernooi erop.

De Bakker deed voor het eerst sinds februari van vorig jaar weer eens mee aan een ATP-toernooi. Anderhalf jaar geleden kreeg hij een wildcard voor het ABN Amro World Tennis Tournament, waar hij in de eerste ronde verloor van Robin Haase uit Den Haag. De Bakker en Haase zijn de enige twee Nederlandse deelnemers in het mannentoernooi. Maandag bereikte Haase wel de tweede ronde.

LEES OOK: Diede de Groot wint Roland Garros en heeft alle grandslams gewonnen

Meer over dit onderwerp:
KIKI BERTENS ARANTXA RUS TENNIS ROSMALEN
Deel dit artikel: