West Wekker: Wie slaagt er voor het eindexamen en discrimineren Duindorpers?

Geslaagd? Dan kan de vlag uit!
Geslaagd? Dan kan de vlag uit! © Gieny Westra
REGIO - Goedemorgen! Precies negentig jaar geleden werd Anne Frank geboren in Frankfurt am Main. Ze overleed in februari 1945 aan ziekte en uitputting in concentratiekamp Bergen-Belsen. Het zou zomaar kunnen dat er tijdens een eindexamen vragen over haar zijn gesteld. Vandaag wordt duidelijk wie wel of niet geslaagd is. Dit en meer lees je in de West Wekker.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Mag de vlag uit of toch niet? Leerlingen van de middelbare scholen horen of ze zijn geslaagd voor hun eindexamen. De meeste scholieren zitten nog wel even in spanning, want die krijgen pas rond 15.00 uur het verlossende telefoontje. En als je bent geslaagd, zou het zomaar kunnen dat onze verslaggever met bloemen voor de deur staat...
  • Discrimineren Duindorpers meer dan andere Hagenaars? Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad na een aantal incidenten weten. Een bewoner met een andere culturele achtergrond zou in 2018 de wijk uit zijn gepest. Veel Duindorpers vinden dat ze worden weggezet als rascisten. De politiek is verdeeld. Vandaag praat de raad weer over Duindorp. Onze politiekverslaggever Lot van Bree schreef een analyse.

  • De wegen lopen vol en de bereikbaarheid staat ernstig onder druk. Daarom hebben 25 partijen - zoals de ANWB, de NS en de fietsersbond - de handen ineengeslagen en een mobiliteitsplan geschreven. Dit wordt om 7.00 uur openbaar, maar er is al het één en ander uitgelekt. Zo zouden de partijen rekeningrijden willen invoeren.
Het weer: Er valt eerst nog enige tijd regen, later krijgen we weer zon. Bij een zwakke tot matige veranderlijke wind wordt het dan ongveer 17 graden.
Beeld: MeteoGroup
Ga je vandaag met de auto op pad? Check dan hier de files.

En dit moet je ook nog weten:

  • Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt dat ze op geen enkele manier wil meewerken aan een kilometerheffing voor alle automobilisten. De bewindsvrouw reageert in De Telegraaf op de plannen van de Mobiliteitsalliantie. De vervoerscoalitie van ruim twintig organisaties wil dat het volgende kabinet in 2024 automobilisten laat betalen naar gebruik en vervuiling.
  • Op grote meren en plassen moeten honderdduizenden zonnepanelen gaan dobberen. Dat staat volgens Trouw in een plan van het nationaal consortium Zon op Water dat donderdag wordt gepresenteerd. De zonneparken zijn nodig voor de klimaatdoelen, zegt het consortium van bedrijven, Rijkswaterstaat, 35 gemeenten en kennisinstellingen zoals TNO.

  • Kinderen van migrantenafkomst verdienen later minder dan kinderen van autochtone Nederlanders. Dat komt doordat mensen van migrantenafkomst minder betaald werk doen, een lager uurloon verdienen en gemiddeld een lager opleidingsniveau hebben. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) volgens de Volkskrant in een rapport dat woensdag wordt gepubliceerd.