Kjeld Nuis krijgt schaats-Oscar voor wereldrecord

ZOETERWOUDE - Kjeld Nuis ontvangt de Oscar Mathisen Award voor zijn wereldrecord op de 1500 meter tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City dit jaar. De schaatser uit Zoeterwoude verbeterde op 10 maart met 1.40,17 het oude wereldrecord van de Rus Denis Joeskov (1.41,02).

Nuis had een dag eerder het wereldrecord op de 1000 meter al op zijn naam gebracht met een tijd van 1.06,18. Tijdens de race op de 1500 meter bleef Nuis zijn tegenstander Thomas Krol 0,37 seconden voor en was hij de eerste schaatser ooit die onder de 1.41 minuut dook.

De Oscar Mathisen Award wordt uitgereikt voor de meest bijzondere schaatsprestatie van het seizoen. Volgens de jury heeft Nuis met de twee wereldrecords een unieke hattrick voltooid. In 2017 won de schaatser op beide afstanden de wereldtitel en in 2018 op beide afstanden olympische goud.

Havard Lorentzen

Het is de veertiende keer dat de onderscheiding naar Nederland gaat. Vorig jaar ging de prijs naar de Noorse sprinter Havard Lorentzen voor zijn gouden race op de 500 meter bij de Olympische Spelen in Gangneung.

LEES OOK: Kai Verbij uitgeroepen tot beste schaatser van Nederland

Deel dit artikel: