Brief moeder Mitch Henriquez: ontsla agenten bij veroordeling alsnog

Moeder Maria Henriquez met naast haar een neef.
Moeder Maria Henriquez met naast haar een neef. © John van der Tol
DEN HAAG - De politieagenten die betrokken zijn geweest bij het overlijden van Mitch Henriquez in 2015, moeten worden ontslagen als ze in hoger beroep worden veroordeeld. Die oproep doet de moeder van Mitch Henriquez in een brief, die ze heeft gestuurd aan korpschef Erik Akerboom. Woensdag doet het gerechtshof uitspraak in de zaak.
Maria Henriquez schrijft mede namens haar twee dochters dat 'haar berichten hebben bereikt' dat de agenten een bureaufunctie mogen blijven uitoefenen als ze tijdens het hoger beroep van de zaak een beroepsverbod krijgen. Dat is 'opnieuw een klap in ons gezicht', schrijft de moeder.
De inmiddels overleden korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman beloofde de twee agenten na de dood van Henriquez dat ze bij de politie konden blijven werken, ook al zouden ze worden veroordeeld. Tot groot ongenoegen van de familie Henriquez. De twee agenten die in de rechtszaal DH01 en DH02 genoemd worden, doen al lange tijd bureauwerk.

Fatsoenlijk gesprek

Maria Henriquez dringt er bij Akerboom op aan om bij een eventuele veroordeling door het gerechtshof 'het niet goed te vinden dat [...] zij nog langer in dienst zijn van de politie'. Henriquez: 'Als politieagenten worden veroordeeld voor een misdrijf dat de dood van een burger tot gevolg heeft, is het niet passend dat deze mensen nog in dienst van de politie staan, in welke functie dan ook.'
Maria Henriquez vraagt 'als moeder' ook om een 'fatsoenlijk gesprek' met de twee politieagenten. 'Ik begrijp dat dat tijdens de strafzaak niet gebeurt, maar vind het wel uitermate bedroevend te moeten merken dat de korpsleiding zich ook op geen enkele wijze met mij heeft verstaan, terwijl toch glashelder moet zijn wat ik doormaak.'

Voorwaardelijke celstraffen

Woensdag doet het gerechtshof uitspraak tegen agenten DH01 en DH02. Tegen de twee werden in april nog voorwaardelijke celstraffen van een half jaar en een beroepsverbod van twee jaar geëist.
De hele open brief van Maria Henriquez is hier te lezen.

LEES OOK: Familie Henriquez wil 'naast harde woorden ook een straf zien'