Tot 12 jaar cel geëist voor neersteken Zoetermeerse advocate

De advocate werd aangevallen in haar kantoor op de J.L. van Rijweg in Zoetermeer
De advocate werd aangevallen in haar kantoor op de Jacob Leendert van Rijweg in Zoetermeer. © Regio15
ZOETERMEER - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Haag celstraffen van twaalf en tien jaar geëist tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het neersteken van een advocate in Zoetermeer. 'Onvoorstelbaar', noemde de officier van justitie het misdrijf. 'Voor een beetje geld hebben deze verdachten het leven van het slachtoffer voorgoed veranderd.' Een derde verdachte moet, als het aan het OM ligt, worden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
De destijds 38-jarige advocate had in september 2017 een afspraak met een van de verdachten op haar kantoor. Na een kort gesprek stak de man op haar in met een stanleymes. De advocate liep meerdere ernstige steekwonden op. Volgens het OM komt de aanval neer op een poging tot moord, omdat er volgens een uitgewerkt plan te werk is gegaan.
De steker is onbekend gebleven en uit handen van de politie gebleven. De drie terechtstaande verdachten, Yassine D. (22), Marwan I. (23) en Omer P. (23), zijn na uitvoerig onderzoek gearresteerd in mei vorig jaar. Zij hebben geen openheid van zaken willen geven. Het motief voor het geweld is daardoor onbekend gebleven. Duidelijk is wel, aldus het OM, dat de verdachten, inclusief de steker, in opdracht hebben gehandeld.

Doodschoppen van grensrechter

De hoogste strafeis is voor Yassine D. Het OM weegt mee dat hij eerder is veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012. De eis geldt ook voor enkele ondergeschikte feiten waarvoor justitie hem vervolgt. Marwan I. hoorde tien jaar tegen zich eisen.
Omer P. heeft gefungeerd als chauffeur. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid en moet hij worden vrijgesproken.

Man met bolhoedje

Op 26 september 2017 had de advocate een afspraak met een man die zich El Hachi noemde. Hij had een paar dagen eerder gebeld om de afspraak te maken. Iets na 15.00 uur kwam de man met een bolhoedje het advocatenkantoor binnen om te praten over zijn echtscheiding. Na tien minuten haalde hij plotseling een stanleymes tevoorschijn en stak drie keer op de vrouw in.
De toegetakelde advocate zakte bloedend in elkaar, terwijl de dader wegrende. Uiteindelijk werd ze met een ambulance afgevoerd. De man had een kenmerkend hoedje op en was jong. Volgens de advocate leek het alsof hij tussen de 15 en 18 jaar was.

'Bloed klotste uit mijn gezicht'

De advocate runde samen met haar zus het advocatenkantoor aan de Jacob Leendert Van Rijweg. Ze las bij een eerdere zitting in maart een slachtofferverklaring voor in de rechtbank: 'Ik zal nooit vergeten hoe het bloed uit mijn gezicht klotste', vertelde ze. Ze zei dat ze haar beroep nooit meer zal uitoefenen. 'Ik ben niet gestoken vanwege wie ik ben, maar vanwege mijn beroep.'
De rechter benadrukte tijdens de eerdere zitting dat nooit duidelijk is geworden waarom ze is gestoken. 'Het politieonderzoek heeft daar geen antwoord op kunnen geven.' Daarom is de advocate bang dat de dader terugkomt om het werk af te maken. Haar zus - waarmee ze het kantoor runde - is bang dat zij mogelijk het doelwit was van de aanslag, ook omdat de zussen op elkaar lijken. 

'Dag nooit vergeten'

De zus van het slachtoffer heeft shockschade. Zij vond haar zus bloedend op de grond van haar kantoor na de aanslag. 'Ik zal die bewuste dag nooit vergeten', zei ze tijdens de zitting in maart. 'Mijn zusje, beste vriendin en collega was neergestoken. Ik dacht dat ze dood zou gaan.'
Het slachtoffer kan haar vak door het geweldsdrama niet meer uitoefenen, het kantoor dat zij met haar zussen runde is failliet. De officier tegen de rechtbank: 'U en ik dragen ook een toga. Dat maakt deze zaak voor ons extra voelbaar.'