Drukke dag voor Haagse kantonrechter: 300 verdachten op een zitting

© ANP
DEN HAAG - Zo'n driehonderd verdachten moeten zich sinds 9.00 uur woensdagochtend melden bij de Haagse kantonrechter. De kans dat meer dan tien procent ook daadwerkelijk komt opdagen, lijkt klein.
Dat lage opkomstpercentage is precies de reden dat de rechtbank woensdag een zogenoemde 'bulkzitting' organiseert, vertelt een woordvoerder van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM), dat deze groep voor de rechter brengt.
Zo kan de rechter in een dag een heleboel zaken behandelen. 'Veel verdachten worden bij verstek veroordeeld', aldus de woordvoerder.

Poolse verdachten

De verdachten die woensdag voor het hekje zouden moeten staan, komen allemaal uit Polen. Ze worden verdacht van onder meer openbare dronkenschap en zwartrijden in de tram. Sommigen hebben meer dan een feit op hun kerfstok.
Dat de verdachten allemaal uit Polen komen, daar heeft de woordvoerder geen verklaring voor. 'De zittingen zijn niet aan nationaliteit gebonden. Het kan zijn dat de opkomst bij bepaalde groepen mensen laag is.'

Boete betalen

Op de vraag of verdachten die wegblijven ook hun boete niet betalen, heeft de woordvoerder van het CVOM een duidelijk antwoord: 'Als je niet betaalt, nemen we andere maatregelen. De boetes worden wel degelijk geind.' Al kan ze geen percentage noemen van betaalde boetes.
Dit soort bulkzittingen wordt vaker vaker georganiseerd, als er genoeg verdachten zijn van wie de verwachting is dat ze niet komen opdagen. 'Het is aanbodgestuurd.' De volgende zitting staat gepland voor 29 november.