Leiderdorpsebrug komende zes weken dicht voor verkeer

LEIDERDORP - De Leiderdorpsebrug tussen Leiden en Leiderdorp is vanaf maandag zes weken dicht vanwege werkzaamheden. De lange duur van de werkzaamheden komt volgens de provincie Zuid-Holland door de aanwezigheid van Chroom-6 in de verflaag die op de brug zit.

De provincie benadrukt dat de stof geen gevaar vormt voor de omwonenden. Wel moet de aannemer anders te werk gaan dan normaal. Hierdoor duurt de klus langer. Zo wordt er in witte beschermingspakken aan de brug gewerkt.

De werkzaamheden zorgen voor problemen voor zowel het wegverkeer als het vaarverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de afsluiting gebruikmaken van de Rhijnvreugdbrug. In overleg met Arriva zijn de routes van de bussen ook gewijzigd. De provincie verwijst naar de website van de vervoersmaatschappij om te kijken welke bus je moet pakken om op de plek van bestemming terecht te komen.

Alternatieve route op de A4

Ook het wegverkeer kan zes weken lang niet over de brug rijden. Om verkeersdrukte in de stad zoveel mogelijk tegen te gaan, wordt er op de A4 een alternatieve route aangegeven.

Tenslotte is de vaarweg twee weken volledig gestremd: van 29 juli tot en met 2 augustus en van 5 augustus tot en met vrijdag 9 augustus kunnen de boten niet onder de brug door. Als ze wel onder de brug door mogen geldt er een beperking voor vaartuigen die hoger zijn dan 2,5 meter. De brug wordt in die weken om de twee uur geopend. De wijzigingen voor weg- en waterverkeer zijn te zien op de website van de provincie.

Brugwachtershuisje

Het groot onderhoud aan de brug van 22 juli tot 1 september wordt door de provincie de eerste fase genoemd. Zo wordt onder andere het asfalt op de brug vervangen, worden er camera’s voor de bediening geplaatst en extra afsluitbomen bevestigd. Ook wordt het brugwachtershuisje opgeknapt.

In de tweede fase wordt de aandrijving van het beweegbare gedeelte hersteld. Ook wordt ervoor gezorgd dat de brug op afstand kan worden bediend. De start van deze werkzaamheden is in januari 2020.

LEES OOK: Haagse woonbootbewoners vrezen fietsbrug: 'Hij komt over ons dak'

Meer over dit onderwerp:
LEIDERDORP LEIDEN BRUG CHROOM-6
Deel dit artikel: