Den Haag brengt ode aan straatartiest Chuck Deely: een festival

Chuck Deely
Chuck Deely © Richard Mulder
DEN HAAG - Ruim tweeënhalf jaar na zijn dood krijgt de Haags-Amerikaanse straatmuzikant Chuck Deely een hommage. Op zondag 25 augustus is de Grote Marktstraat het toneel van talloze artiesten die spelen onder de festivalnaam: The Streets Of Chuck Deely. ‘Chuck voelde zich het meest op zijn gemak in de Haagse binnenstad’, zegt organisator Robert-Jan Rueb.
Op 9 januari 2017 overleed Deely. Hij was jarenlang het muzikale karakter van de Haagse binnenstad. Hij begeleidde zichzelf met zijn gitaar. In 1954 zag hij in het Amerikaanse Detroit het levenslicht. Vervolgens trad hij op in verschillende bandjes in Europa en Amerika voordat hij neerstreek in Den Haag. In 2008 gaf toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen hem een 'vergunning voor het leven' als straatmuzikant. In 2009 won Deely de Haagse Popprijs.
'Op bijna elke straathoek gebeurt wel iets', weet Rueb. 'Het evenement dompelt de binnenstad van Den Haag onder in muziek, straattheater, dans en streetart.' Het festival sluit ’s avonds af met een aantal concerten op de Grote Markt. Bij elkaar treden die zondag ruim dertig acts op.

Akoestisch

Muzikanten, kunstenaars, dansers, theatermakers of andere straatacts die willen optreden tijdens het festival kunnen zich vanaf nu aanmelden op de website Chuckdeely.nl Alle optredens zijn in principe akoestisch. Rueb laat weten dat 'de organisatie geen stroom levert'. 'Artiesten mogen wel zelf een kleine versterker meenemen die op een accu werkt.'

LEES OOK: Audities voor straatmuzikanten? Den Haag voelt er niet veel voor