Vijf gewonden bij brand meubelfabriek, metro rijdt weer

REGIO - In Berkel en Rodenrijs zijn maandagmiddag enkele bedrijven uitgebrand. Het gaat om een beddenfabriek en een vestiging van kringloopwinkel Rataplan. Er zijn vijf mensen gewond geraakt, twee van hen zijn naar een ziekenhuis gebracht voor controle. De brand gaf een pikzwarte rookkolom die tot in de verre omtrek te zien was. Meldingen daarover kwamen onder meer vanuit Zoetermeer en Den Haag.
Het vuur brak uit in de beddenfabriek en sloeg over naar de naastgelegen kringloopwinkel. Vanwege de rookontwikkeling werd een NL-alert verstuurd, onder meer naar mensen in Zoetermeer. Er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen. 'Maar rook is altijd ongezond,' zegt brandweerwoordvoerder Daniël de Vos.
Vanwege de brand reed Metro E niet tussen Pijnacker-Zuid en Rotterdam Meijersplein. Er reden urenlang vervangende bussen.

Crashtender van vliegveld

De brandweer heeft ook een speciale schuimbluswagen van Rotterdam/The Hague Airport laten komen. Deze zogenoemde crashtender spuit in twee minuten 40.000 liter water op het vuur. Het vuur is inmiddels onder controle. De meubelfabriek is volledig afgebrand.
Ook een woning en een garagebox zijn verwoest. De bewoners konden op tijd naar buiten. 'Ik heb gelukkig mijn beesten nog kunnen redden', zegt de bewoonster, 'maar nu ben ik huisloos.'

Pijnacker

De uitbater van de Kwalitaria Keijzershof in Pijnacker-Zuid zegt dat de overlast van de rook daar wel meevalt. Ook heeft hij zijn ramen en deuren niet gesloten, ook niet na het NL-Alert. 'Ik heb het nog gezegd tegen mensen die op mijn terras zaten, maar die kwamen echt niet naar binnen. Het was ook wel een spectaculair gezicht'. Rond 15.45 uur nam de rookontwikkeling af.