Vier jaargetijden van Berchem weer verenigd in Mauritshuis

Allegorie op de Zomer van Berchem
Allegorie op de Zomer van Berchem © Mauritshuis
DEN HAAG - Het Mauritshuis in Den Haag heeft de beschikking gekregen over een bijzondere serie schilderijen. Het gaat om de vier jaargetijden van Nicolaes Berchem. Het museum beschikte al over diens Allegorie op de Zomer, maar verwierf dankzij verschillende fondsen nu ook de andere drie jaargetijden van zijn hand.
Rond 1670 werden de vier schilderijen gemaakt voor een Amsterdams grachtenpand. Eind 19de eeuw viel de reeks uiteen. De Zomer werd in 1944 aangekocht voor het, nooit verrezen, Führermuseum in Linz. Het werk belandde lang na de oorlog in Het Mauritshuis als deel van de zogenaamde NK-collectie van kunstwerken die tijdens het naziregime op drift raakten. Een claim erop werd door de zogenoemde Restitutiecommissie afgewezen omdat er onduidelijkheid was over de oorspronkelijke eigenaar.
Op elk schilderij is een medaillon te zien met de personificatie van het seizoen zittend op een zegewagen. De Lente toont Flora, de Romeinse godin van het voorjaar. De Zomer laat Ceres zien, godin van het graan en de oogst. De Herfst etaleert Bacchus, god van de wijn. Op De Winter staat geen antieke god of godin afgebeeld, maar een oude man.

Italiaanse landschappen en licht

Nicolaes Berchem geldt als één van de belangrijkste en actiefste Italianisanten. Dat zijn Hollandse schilders die zich lieten inspireren door Italiaanse landschappen en licht.

LEES OOK: Humberto Tan is directeur-voor-een-avond van Mauritshuis met zijn eigen foto's