Verdachte Rik B. langer vast voor doden zakenpartner

Rik B. wordt verdacht van de moord op zijn zakenpartner | Tekening: Theresa Hartgers
Rik B. wordt verdacht van de moord op zijn zakenpartner | Tekening: Theresa Hartgers
ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ik heb het niet gedaan.' Rik B. uit Alphen aan den Rijn (59) blijft ontkennen dat hij zijn zakenpartner met een hakbijl en een touw om het leven heeft gebracht. Dat zei zijn advocaat, namens hem, woensdag bij de rechtbank in Den Haag. Die besloot uiteindelijk dat de verdachte langer vast blijft zitten.Nee
Op 3 augustus vorig jaar belt Rik B. de politie met de mededeling dat hij zijn zakenpartner Aldrik Frik (54) levenloos heeft gevonden in het bedrijfspand aan de Ondernemersweg in Alphen. Het Openbaar Ministerie verdenkt B. ervan dat hij dit zelf op zijn geweten heeft. De twee zouden ruzie hebben gehad over geld.
Rik B. zou zijn compagnon met een bijl hebben geslagen en met een touw hebben gewurgd. Vlakbij het betreffende bedrijfspand trof de politie een touw aan met bloed van het slachtoffer. Daarnaast vond ze ook een vuilniszak met vingerafdrukken van verdachte waarin een bijl bleek te zitten.

'Redden wat er te redden valt'

Tot op heden heeft de verdachte altijd ontkend. Zijn advocaat vertelt dat hij er woensdag tijdens deze zogeheten pro-formazitting niet bij is, omdat het hem te zwaar valt. 'Het leven van mijn cliënt is volledig naar de knoppen. Het gaat slecht met zijn bedrijf, zijn huis staat op het spel. Daarnaast is hij ook een vriend verloren.' Daarom vraagt de advocaat haar cliënt vrij te laten, zodat hij nog kan 'redden wat er te redden valt'.
De officier van justitie reageert stellig. 'Als er levens naar de knoppen zijn, dan zijn dat die van de nabestaanden en vrienden van het slachtoffer. Op een zeer brute wijze is hun geliefde ontnomen.' Een zucht van instemming klinkt door de rechtszaal waar veel mensen aanwezig zijn. Onder wie de nabestaanden, maar ook collega’s van het slachtoffer en de verdachte.

Stevige verdenking

De rechtbank oordeelt uiteindelijk dat er een stevige verdenking is tegen de verdachte en dat hij dus niet wordt vrijgelaten. De zaak gaat verder in augustus.

LEES OOK: 'Wolf in schaapskleren' blijft moord met hakbijl en touw ontkennen