Verslaggever Erik Kooyman: 'Sail op Scheveningen, geweldige ervaring'

DEN HAAG - Verslaggever Erik Kooyman is weer terug op Scheveningen. De afgelopen week voer hij mee op de Wylde Swan. Eén van de historische zeilschepen die meedoen aan Sail Armada, een evenement voor liefhebbers van tallships. Vijf dagen was hij onderweg. 'Het was een hele mooie belevenis', aldus Erik.

Hij voelde zich een beetje als ruimtevaarder André Kuipers. 'Een geweldige ervaring, helemaal alleen op een onmetelijke grote zee', vervolgt onze verslaggever. Met zo'n 20 man aan boord moesten ze het zien te rooien. Ze werken in shifts van 4 uur op en 4 uur af. 'Best intensief, maar je doet het samen en dat schept een band'.

Erik vertrok vanuit Rouen over de Seine in de richting van Le Havre. De Fransen vinden het zeilevenement geweldig en zwaaien enthousiast vanaf de kant naar de schepen. Zoals het Fransen betaamt picknicken ze aan de oever, ongetwijfeld met een glaasje wijn.

Windstilte bij de start

De start van de zeilwedstrijd in Le Havre begint weinig spectaculair, want er staat geen wind. Niet zo handig op een zeilschip. Erik vertelt dat ze op een bepaald moment zelfs het anker moesten laten zakken. 'Door de stroming zouden we anders achteruit gaan.'

Later veranderde het weer en nam de wind toe. Het zeilschip de Wylde Swan heeft heel veel zeil en dus gaat het dan heel hard. 'We kwamen als eerste over de finish, maar eindigden als vijfde', zegt Erik. 'Het schip heeft een zwaardere handicap', vervolgt hij. Uiteindelijk won toch een Nederlands schip: de Oosterschelde.

Magische momenten

De verschillende weersomstandigheden zorgden voor magische momenten. 'Onweer op zee is een prachtig gezicht', legt Erik uit. 'De bliksem lichtte woensdagnacht de zee compleet op'. Hij verheugt zich enorm op de parade die donderdagmiddag voor de kust van Scheveningen wordt gehouden.

Vanaf 10.00 uur donderdagochtend is de intocht van de zeilschepen op Scheveningen rechtstreeks te volgen via Omroep West.

LEES OOK: Historische schepen in het Franse Rouen klaar voor vertrek naar Scheveningen

Meer over dit onderwerp:
SCHEVENINGEN OP SAIL TALLSHIPS WYLDE SWAN
Deel dit artikel: