Hindoeschool Den Haag probeert via rechter inspectierapport tegen te houden

Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag
Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - De Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag heeft tienduizenden euro's onderwijsgeld uitgegeven aan vervoer van leerlingen, terwijl dat niet mocht. Dat bleek donderdagochtend bij de rechtbank in Den Haag. Het bestuur van de school probeert via een kort geding een rapport van de onderwijsinspectie tegen te houden. Het zou de school teveel schade toebrengen.
Tijdens de zitting bij de rechtbank komen nog andere bevindingen van de inspectie naar voren. Er zou sprake zijn van wanbeleid op drie terreinen: kwaliteit van het onderwijs, (on)veiligheid van personeel en leerlingen en financieel beheer. Omdat hier volgens de Inspectie voor het Onderwijs veel zaken niet goed gaan, krijgt de school een onvoldoende.
In maart van dit jaar wordt bekend dat het bestuur van de Algemene Hindoe Basisschool onder druk van de onderwijsinspectie aan de kant is gezet. Ook een van de oprichters moest toen weg. Dat was de in Den Haag bekende vastgoedbeheerder G.. Verschillende betrokkenen zeggen - anoniem - dat hij als een soort 'alleenheerser' de school bestuurde.

Nieuwe directie

Na het officiële vertrek van G. wordt Dumasy directeur, maar ook hij - blijkt voor de rechtbank - blijft facturen tekenen van een aparte stichting die door oud-bestuurder G. wordt gerund. Als voorbeeld komt donderdag een factuur van 100 euro naar voren. Die moet betaald worden voor 'leerlingenvervoer' over een loopafstand van vijf minuten.
De inspectie eist nu, zo bleek tijdens de zitting, dat de stichtingen van de school en het leerlingenvervoer uit elkaar worden gehaald. Het is nog onduidelijk welke bestuurlijke en financiële maatregelen genomen worden door minister Arie Slob van onderwijs als vervolg op het inspectierapport. Het kan zijn dat er geld wordt teruggevorderd of dat er bestuurlijk wordt ingegrepen.
De rechter beslist 11 juli of het rapport van de onderwijsinspectie openbaar mag worden gemaakt.