Rechtbank start met proces tegen Malek F.

De aanhouding van Malek F.
De aanhouding van Malek F. © regio 15
DEN HAAG - De Haagse rechtbank start vrijdagmorgen op Schiphol met het proces tegen Malek F. De 32-jarige Syriër wordt ervan verdacht op 5 mei 2018 drie mensen te hebben neergestoken op het Johanna Westerdijkplein. Bij één van slachtoffers zou hij geprobeerd hebben de keel door te snijden. Ook achtervolgde hij twee anderen met een mes. De politie schakelde F. na de steekpartij uit door hem neer te schieten.
Justitie klaagt F. aan voor drie pogingen tot moord met terroristisch oogmerk. Volgens justitie zou uit afgeluisterde gesprekken blijken dat F. ongelovigen wilde doden. Ook wilde hij sterven tijdens zijn daad.
Deskundigen concluderen dat F. geheel ontoerekeningsvatbaar was toen hij de drie slachtoffers neerstak. F. moet worden behandeld in een tbs-kliniek, op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen, zeggen de deskundigen. Het gevaar voor herhaling is groot.

'Heel veel spijt'

De 32-jarige Syriër heeft inmiddels een excuusbrief geschreven. Volgens zijn advocaat, Job Knoester, heeft F. 'verschrikkelijk veel spijt' en denkt hij veel aan de gebeurtenissen.
Malek F. kwam eerder in het nieuws toen hij de huisraad van zijn huis, in het centrum van Den Haag, uit het raam gooide.

Maandag strafeis

De rechtbank heeft twee dagen voor de zaak uitgetrokken. Naar verwachting zal het Openbaar Ministerie maandag de strafeis formuleren. De uitspraak staat gepland op 12 juli.

LEES OOK: