Malek F.: 'Duivel gaf me opdracht mensen neer te steken'

Een van de slachtoffers van de steekpartij wordt behandeld op het Johanna Westerdijkplein.
Een van de slachtoffers van de steekpartij wordt behandeld op het Johanna Westerdijkplein. © Regio15
DEN HAAG - Malek F. had 5 mei 2018 naar eigen zeggen geen plan toen hij drie mensen neerstak bij de Haagse Hogeschool. Hij zag een duivel die hem opdracht gaf. Vervolgens wilde Malek dat de politie hem doodschoot: 'Ik kon niet meer.' Dat zegt hij in de rechtbank bij de eerste dag van zijn rechtszaak.
Malek F. zei in de rechtszaal dat hij van duivels opdracht kreeg om te steken. Tijdens de rechtszaak wordt het beeld geschetst van Malek F. als een depressieve, psychotische man. Hij meende in de maanden voorafgaand aan de steekpartij continu gevolgd te worden, hij hoorde stemmen, zag duivels.
Hij dronk en blowde veel, maar daar was hij december 2017 van de ene op de andere dag mee gestopt. Vervolgens ging hij naar de moskee en bad veel. In januari 2018 werd hij gedwongen opgenomen bij Parnassia nadat hij zijn huisraad uit het raam had gegooid.

F. stopt met medicatie

Toen hij weer naar huis mocht, ging hij eerst bij een vriendin en daarna bij zijn moeder wonen. Maar hij stopte ook met zijn medicatie en zag weer duivels. Zijn broer probeerde weer hulp voor hem te krijgen, maar dat lukte niet.
Ik werd wakker toen er op mij werd geschoten
Malek F.
5 mei begon de dag voor Malek met een bezoek aan de moskee. Daarna wilde hij naar de eendjes gaan kijken bij de Haagse Hogeschool. Op weg daarnaartoe zag hij in de lucht een vreemde vogel. F. zegt dat die vogel hem de opdracht gaf mensen neer te steken. Bij het Johanna Westerdijkplein zag hij naar eigen zeggen duivels. 'Eng om te zien, heel lang zwart haar'. Vervolgens stak hij in op het eerste slachtoffer.

Rapid Response Team

Op een film die is gemaakt door het Openbaar Ministerie is te zien wat er daarna gebeurde. Malek F. zei zich er niets van te kunnen herinneren. Op de film is te zien hoe F. zijn drie slachtoffers maakt. Malek zei het niet te weten: 'Ik werd wakker toen er op mij werd geschoten'. Hij hoopte door de politie in zijn hart te worden geraakt, maar het Rapid Response Team schoot op zijn benen.
Maandag komt het Openbaar Ministerie met de eis tegen Malek F. Volg hier de tweets van verslaggever Sander Knura:

LEES OOK: Malek F.: 'Ik kreeg van een vreemde vogel opdracht om te steken' Volg hier de rechtszaak