Huub Mizee: 'Ik trek mijn korte broek aan'. Zeer warm weer op komst

DEN HAAG - 'Ik trek hem maandag aan! Mijn korte broek.' Dat zegt weerman Huub Mizee. Het wordt volgende week warm tot zeer warm. Dat komt door de stroming uit Noord-Afrika en de stand van de zon die op zijn hoogste punt staat.

Het is vrijdag de langste dag en de kortste nacht. Rond 13.45 stond de zon in Den Haag op zijn hoogste punt. Het warme weer is onderdeel van het nieuwe klimaat. Het wordt volgens Mizee makkelijker dat we van die periodes met warm tot zeer warm weer hebben. Dit weekeinde loopt de temperatuur geleidelijk op. Zaterdag wordt het 22 graden. Het gaat los vanaf zondag , dan wordt het 26 graden. En dan maandag… temperaturen van rond de 30 graden. Het begin van een warme week.

Hitte tips

In aanloop naar de tropische temperaturen die komende week worden verwacht, komt GGD GHOR Nederland met hittetips. Volgens de weersverwachting wordt het na zondag bloedheet. Op meerdere dagen komt de temperatuur naar verwachting dicht bij de 35 graden uit.

Om gezondheidsproblemen te voorkomen, adviseert GGD GHOR om 2 liter vocht per dag te drinken, ook als je geen dorst hebt. Alcohol is af te raden, dat werkt juist vochtafdrijvend. Mensen zouden ook inspanningen moeten vermijden, vooral tussen 12.00 en 16.00 uur. Tijdens deze warmste uren van de dag adviseert de koepelorganisatie om binnen te blijven of in ieder geval de schaduw op te zoeken.

Koele handdoek in de nek

'Bedek uw hoofd, draag een zonnebril en lichte kleding. Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of bad', luiden de tips. Ook vraagt de koepelorganisatie om een helpende hand toe te steken aan ouderen of zieken die hulp nodig hebben. Gezondheidsinstituut RIVM beraadt zich nog om het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen bij hitte moet beperken, in te laten gaan.

LEES OOK: Eerste hittegolf van 2019 op komst

 

 

Meer over dit onderwerp:
WEER ERG WARM WARME WEEK
Deel dit artikel: