Solar Team zoekt naar vleugel boot op IJsselmeer

Het team inspecteert de schade aan de boot
Het team inspecteert de schade aan de boot © TU Delft
DELFT - Het Solar Boat Team van de TU Delft is zaterdag met man en macht op zoek naar de vleugel van de solar boot die tijdens een proefvaart op het IJsselmeer is afgebroken.
Volgens een woordvoerder worden er ook duikers ingezet. Ook wordt gekeken hoe de boot snel gerepareerd kan worden. 'We gaan hoe dan ook meedoen aan de solarrace in Monaco', zegt een woordvoerder tegen Omroep West.
Dit jaar heeft het Solar Boat Team voor het eerst een boot gebouwd om te varen op open zee. De boot vaart volledig op zonne-energie. Het team heeft zich als doel gesteld om de Monaco Solar Boat Offshore Challenge te winnen. Dit wereldkampioenschap voor zonneboten vindt plaats op 5 en 6 juli.
De boot heeft speciale draagvleugels, die de romp volledig uit het water tillen. Zo kan er zo efficiënt mogelijk over de golven worden gevaren. 'Door een nog onbekende reden is de linker voorvleugel tijdens het varen afgebroken. Deze hebben wij helaas niet kunnen redden en is gezonken', zegt de woordvoerder. 'Wij zijn nu met duikers onderweg om naar de vleugel te gaan zoeken.'