Zuid-Holland geeft Decathlon geen ontheffing voor winkel buiten de stad

De Franse keten Decathlon wil op het Forepark in Den Haag een grote vestiging openen. | Illustratie: gemeente Den Haag
De Franse keten Decathlon wil op het Forepark in Den Haag een grote vestiging openen. | Illustratie: gemeente Den Haag
DEN HAAG - Decathlon krijgt van de de Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland geen ontheffing om een vestiging buiten het centrum van Den Haag neer te zetten. Daarmee houdt GS zich vast aan het beleid waarbij detailhandel zoveel mogelijk een plek moet krijgen binnen bestaande winkelgebieden.
Eind juni wordt het voornemen met Provinciale Staten besproken. Vervolgens wordt begin juli het definitieve besluit genomen. De vraag of Decathlon zich op de betreffende locatie mag vestigen, speelt al vijf jaar. De gemeente Den Haag heeft destijds ontheffing aangevraagd voor een vestiging op het Forepark Rhone.
De provincie heeft die ontheffingen niet verleend omdat de provincie vond dat er geen sprake is van bijzondere omstandigheden om van het beleid af te wijken. Uitgangspunt van het provinciale beleid is dat detailhandel zich moet concentreren in bestaande winkelgebieden. Zo blijven winkelcentra compact en levendig en wordt leegstand voorkomen.

Raad van State

Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Deze zijn er voor winkels die producten verkopen die niet goed inpasbaar zijn in de centra. Denk hierbij aan bijvoorbeeld auto’s of meubels. Volgens Den Haag is dat laatste ook het geval voor het winkelconcept 'try and buy' van Decathlon. Daarom is de gemeente in beroep gegaan bij de Raad van State om het besluit van de provincie ongedaan te laten maken.
In maart 2019 heeft de Raad van State de provincie opgedragen om beter te onderbouwen waarom zij geen ontheffing verlenen. Het detailhandelsbeleid van de provincie is volgens de Raad van State in orde, maar de provincie moest volgens Europese regels nadrukkelijker onderbouwen dat de weigering een zinvolle bijdrage levert aan de doelstellingen van het detailhandelsbeleid.

LEES OOK: Mega-vestiging Decathlon: unieke beleving of bedreiging voor de binnenstad?