Malek F.: 'Ze hebben te snel op mij geschoten'

DEN HAAG - 'Ik deed niks, ik zat op de grond. Ze hebben achter elkaar op mij geschoten. Waarom?' Dat vraagt Malek F. zich maandag af in de rechtbank. De 32-jarige Syriër vindt dat er te snel en te vaak op hem is geschoten.

Op 5 mei 2018 stak Malek F. drie mensen op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag willekeurig neer. Even verderop werd hij neergeschoten en door de politie en aangehouden. In totaal schoot de politie negen keer. Volgens het Openbaar Ministerie waren de schoten rechtmatig.

Malek F. vindt dat er te snel is geschoten. 'Ze hadden niet de tijd genomen om met mij in een taal te spreken, die ik begrijp. Ze hadden haast. Ze hadden even moeten wachten. Ze hebben te snel geschoten.'

Ze hadden even moeten wachten. Ze hebben te snel geschoten.
Malek F.

Aanhouding

Op beelden, gemaakt met bodycams van de politie, is te zien dat agenten roepen: 'Laat vallen, dat wapen.' Daarna volgt een waarschuwingsschot en vervolgens nog vijf schoten. Er wordt weer geroepen: 'Laat vallen. Waar is dat mes? Op je buik!' Dan wordt geprobeerd het mes uit zijn handen te schoppen. Daarna roept Malek F. Allahu akhbar. Er volgen nog drie schoten.

De rechter wil weten waarom Malek F. Allahu akhbar riep. 'Ik had behoorlijk pijn. Ik dacht dat ik dood ging', zegt hij. Eerder verklaarde Malek F. dat hij het mes voor zijn aanhouding niet wilde laten vallen, omdat hij dood wilde. Dat klopt volgens hem niet. 'Ik was heel zenuwachting', zegt de man.

Terrorist of verwarde man

Het OM denkt dat Malek F. handelde uit terroristisch motief. Onder meer omdat hij Allahu akbar had geroepen. Vrijdag gaat de rechtszaak verder.

LEES OOK: Hartverscheurende verklaringen slachtoffers van Malek F.: 'Ik had zoveel pijn, dat ik dood wilde'

Deel dit artikel: