Landelijke storing KPN: 112 ruim drie uur onbereikbaar

DEN HAAG - Provider KPN werd maandagmiddag getroffen door een landelijke storing. Er kon in grote delen van het land niet gebeld worden met het noodnummer 112. Dat gold ook voor het nummer van de politie voor niet-spoedeisende hulp, 0900-8844. De politie zette tijdelijk een alternatief noodnummer op: 088-6628240.
Rond 19.30 uur was de storing grotendeels verholpen en kon er weer met 112 worden gebeld.

LEES OOK: Storing KPN verholpen: 112 weer bereikbaar

Alternatieve nummers

Wie het nummer voor niet-spoedeisende gevallen nodig had 0900-8844, kon bellen met 088-9659630. Meerdere gemeenten, de kustwacht, netbeheerders, ziekenhuizen en waterschappen waren uit de lucht. Dat gold ook voor het landelijke storingsnummer voor gas en elektriciteit.
De storing ontstond rond 16.00 uur. De exacte oorzaak is nog niet bekend.

Agenten de straat op

Veiligheidsregio's in het land stuurdeen extra agenten en ambulances de straat op vanwege de landelijke storing van het noodnummer 112. 'Momenteel zijn alle agenten in dienst de wijk in gestuurd', meldde de landelijke politie.
Omdat 112 niet bereikbaar was, verstuurde de overheid een NL-Alert. Daarin stond het alternatieve telefoonnummer 088 6628240, voor mensen die met spoed de meldkamer willen bereiken.

Noodmeldingen via sociale media

Er werd hard gewerkt om de storing te verhelpen, aldus de politie. Agenten riepen burgers op om noodmeldingen via sociale media te doen. Ook WhatsApp, Facebook Messenger en Twitter werden gebruikt om toch bereikbaar te zijn.
De exacte omvang van de storing is niet bekend. Veel meldkamers waren onbereikbaar. Vanwege de storing habben veel politieregio's 'grip 2' ingesteld. Dat betekent dat er is opgeschaald tot een groot incident.    

Onveilige situatie op de weg

In geval van nood of bij een onveilige situatie op een snelweg konden mensen bellen met Rijkswaterstaat op telefoonnummer 0800-8002, laat de politie weten. 
Door de landelijke storing was het niet alleen moeilijk voor burgers om de politie te bereiken, agenten zelf hadden ook moeite om elkaar te pakken te krijgen. 'Soms lukt het wel en soms niet, niet iedereen is altijd bereikbaar. Het is niet optimaal', aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

'Eng idee dat KPN alles regelt'

Onze verslaggever ging maandagavond de straat op. De meeste mensen snappen niet hoe zoiets kan gebeuren. 'Als er nu iets gebeurt heb je echt een probleem', aldus een voorbijgangern. 'Dat mag echt niet kunnen in een land als Nederland. Het is een eng idee dat KPN echt het hele Nederlandse systeem regelt. Je moet niet alleen op KPN vertrouwen.
'Veel agenten op straat? Dat is wel goed', merkt een andere voorbijganger op. Een ander weet het te relativeren. 'Gewoon rustig blijven, dan is niets aan de hand.'