Een kijkje in het vernieuwde Provinciehuis

DEN HAAG - De renovatieplannen van het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag kunnen beginnen. De bezwaarprocedure is voorbij en de handtekeningen zijn deze maandag gezet door gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD) en hoofdaannemer Aukje Kuypers. Het Provinciehuis krijgt veel glas, een duurzaam dak en een andere indeling van de Statenzaal.

Voor langsrijdend verkeer en bezoekers van het Malieveld zal vooral het geheel nieuwe glazen dak in het oog springen. De derde verdieping van het gebouw wordt namelijk vervangen door een duurzame dakopbouw, die natuurlijk licht in het gebouw filtert, maar direct zonlicht buiten houdt. Onder dit glazen dak komt ook een balkon.

Slechts een klein deel van het dak laat natuurlijk licht door, want de rest van het dak ligt bezaaid met zonnepanelen. Dat zijn er ruim duizend. Die zorgen ervoor dat de energie duurzaam en lokaal wordt opgewekt. De energie wordt opgeslagen in de grond.

Drievoudige beglazing

Een andere duurzaamheidsmaatregel is het opslaan van warme lucht in de zomer, om die vervolgens in de winter te gebruiken. Andersom gebeurt dat ook met de kou in de winter. Zo blijft het gebouw gedurende het hele jaar op goede temperatuur. Verder wordt al het glas in het gebouw vervangen door drievoudige beglazing en wordt alle verlichting vervangen door led-lampen.

De verbouwing wordt uitgevoerd door Hollands Licht; een consortium bestaande uit Kraaijvanger Architects, DGMR en Valstar Simonis, onder leiding van hoofdaannemer Kuijpers. Kuijpers is niet onbekend met de renovatie van overheidsgebouwen. Zo heeft het bedrijf eerder stadskantoren in Eindhoven en Venlo een facelift gegeven.

De renovatie van het Provinciehuis moet in 2022 klaar zijn.

Kijk in de video hieronder hoe het vernieuwde Provinciehuis eruit komt te zien.

   

LEES OOK: Verbouwing Provinciehuis Zuid-Holland gaat door