Opnieuw verdachte (20) opgepakt voor beschieten coffeeshops Delft

DELFT - De politie heeft een 20-jarige verdachte opgepakt voor de beschieting van twee coffeeshops in Delft in september vorig jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte de aanhouding maandag bekend tijdens een inleidende zitting in de rechtbank tegen twee Amsterdammers die al eerder werden opgepakt voor de beschietingen in Delft.

De derde verdachte is een man van 20 uit Krimpen aan den IJssel. Het OM kan niet meer informatie geven over de man. Hij zou samen met de 27-jarige Dustin B. uit Amsterdam op 16 september coffeeshops The Game en The Future in de binnenstad van Delft hebben beschoten. Niemand raakte gewond. Verdachte Morris B. zou Dustin B. van Amsterdam naar Delft hebben gereden. 

Amsterdammer Morris B. is inmiddels vrij, maar nog wel verdachte in de zaak. Hij was maandag niet aanwezig in de rechtbank. B. heeft een uitgebreide verklaring afgelegd, waarin hij zegt dat hij alleen de chauffeur is geweest. Hij heeft volgens de officier van justitie gedetailleerd verklaard over de plek waar hij Dustin B. afzette.

Niks met schieten te maken

‘Die jongen liegt in zijn verklaringen’, reageerde B. in de rechtbank. ‘Ik heb niks met het schieten te maken. Ik wil naar huis, terug naar mijn vrouw en kinderen.’ Het OM gelooft zijn verhaal niet. ‘De verdachte is herkend op bewakingsbeeld. De schutter droeg mogelijk een bril en dat past bij B. Verder was zijn telefoon op 16 september in Delft terwijl B. daar nooit is.’

De advocaat van Dustin B. vroeg de rechter om hem voorlopig vrij te laten. ‘We kennen het fenomeen dat coffeeshop-eigenaren onderling concurreren. We kennen gevallen dat eigenaren mensen opdracht geven om onrust te stoken rond een zaak, met als gevolg dat vergunningen worden ingetrokken. Mogelijk is dat de achterliggende gedachte in deze zaak. Het gaat niet om een poging moord, maar om bedreiging.’

Niemand aanwezig in coffeeshops

De advocaat van B. vindt poging moord sowieso te ver gaan, omdat er niemand aanwezig was in de coffeeshops op de ochtend dat er werd geschoten. De rechter ging daar niet in mee. ‘Hoe gevaarlijk het schieten is geweest, is typisch iets wat bij de inhoudelijke behandeling duidelijk moet worden,’ zei de voorzitter.

Dustin B. blijft voorlopig vastzitten. Het OM wil dat de zaak van de drie verdachten gelijktijdig wordt behandeld door de rechtbank. Als het onderzoek naar de man uit Krimpen aan den IJssel op tijd wordt afgerond, wordt de zaak over drie maanden mogelijk inhoudelijk behandeld.

LEES OOK: Verdachte beschieting coffeeshops Delft komt vrij

 

Deel dit artikel: