Storing KPN verholpen: 112 weer bereikbaar

Fotobewerking: Omroep West
Fotobewerking: Omroep West
DEN HAAG - De telefoonstoring van KPN is verholpen en alarmnummer 112 is weer volledig bereikbaar. Dat meldt de provider. Het alarmnummer was maandag ruim drie uur lang uit de lucht.
KPN werd maandagmiddag getroffen door een landelijke storing. Er kon in grote delen van het land niet gebeld worden met het noodnummer 112. Dat gold ook voor het nummer van de politie voor niet-spoedeisende hulp, 0900-8844.
De storing ontstond rond 16.00 uur. De exacte oorzaak is nog niet bekend. De brandweer en politie Hollands Midden laten weten dat er zo'n 25 noodmeldingen zijn binnengekomen tijdens de telefoonstoring, waaronder een autobrand in Delft, maar dat er geen grote problemen waren.  
Peter Kessels van de Brandweer Hollands Midden over de storing bij KPN

Alternatieve nummers

Vanwege de storing had de overheid alternatieve nummers voor 112 en 0900-8844 in het leven geroepen. Hulpdiensten moesten improviseren om toch bereikbaar te zijn. Ze gebruikten onder meer WhatsApp, Messenger en Twitter.
Bovendien werden agenten, ambulances en brandweerauto's de straat op gestuurd, zodat mensen bij hen alarm zouden kunnen slaan.

Grapperhaus wil opheldering

De directie van KPN moet op het ministerie van Justitie en Veiligheid komen uitleggen hoe een grote telefoonstoring onder meer noodnummer 112 heeft kunnen treffen. Minister Ferd Grapperhaus wil er zeker van zijn dat het 'niet morgen weer' misgaat. Maar eerst moet de storing helemaal zijn verholpen.
Grapperhaus bemoeide zich persoonlijk met de landelijke storing, die urenlang duurde. Hij zegt rechtstreeks contact te hebben onderhouden met de KPN-top. Veel meer kan de minister nu nog niet zeggen, laat hij weten. Hij begrijpt 'dat er veel vragen leven' en belooft, zodra hij meer informatie heeft, die snel te delen.

Kamer wil uitleg over storing

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de grote storing bij telecombedrijf KPN waardoor het alarmnummer 112 in grote delen van het land urenlang niet bereikbaar was. Chris van Dam van regeringspartij CDA vindt het 'redelijk onbegrijpelijk' dat het alarmnummer zo kwetsbaar is. Hij hoopt bij het Vragenuurtje dinsdagmiddag in de Tweede Kamer opheldering te krijgen, twitterde hij. 'Want dit moet niet mogen.'
Zijn VVD-collega Arne Weverling wil van het kabinet weten wat de oorzaak van de storing is en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. 'Een storing bij hulpdiensten is levensgevaarlijk. Elk gemist telefoontje is potentieel levensbedreigend', stelde hij op Twitter.

'Dit zou worden geregeld'

'Blijkbaar is er nog steeds geen goede back-up. Minister Grapperhaus moet ophelderen hoe dit kan', aldus Attje Kuiken van oppositiepartij PvdA. Volgens haar beloofde toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zeven jaar geleden al na een grote storing met 112 'dat dit zou worden geregeld en het werkt nog steeds niet. Het is toch niet uit te leggen dat dit nog steeds niet is gebeurd?'