West Wekker: Oranjevrouwen in actie en tropische warmte

Aanvalster Lineth Beerensteyn uit Den Haag wordt bejubeld na haar goal tegen Canada.
Aanvalster Lineth Beerensteyn uit Den Haag wordt bejubeld na haar goal tegen Canada. © Soccrates Images
DEN HAAG - Weten de Oranjevrouwen vanavond op het WK voetbal te winnen van Japan? De Oranje-watchers van Omroep West volgen de Nederlandse voetbalsters op de voet en zijn ook in Frankrijk. En het wordt weer tropisch warm. Dit en meer lees je in de West Wekker.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De OranjeLeeuwinnen spelen vanavond de achtste finale van het wereldkampioenschap voetbal tegen Japan. Met een stapel oranjekroontjes en een berg apparatuur zijn onze Oranje-watchers Nadine Rowaan en Danny van den Bosch maandag met het Omroep West-busje naar het Franse Rennes vertrokken. Ze volgen de Oranjevrouwen op de voet. Via radio, televisie, social media en natuurlijk onze website kun je de verrichtingen van het duo volgen.
  • Het wordt weer tropisch warm. Het kan 33 graden worden in ons gebied. Veel middelbare scholen nemen voorzorgsmaatregelen omdat het zo warm is en hanteren een tropenrooster. Veel basisscholen hebben wel overwogen om een tropenrooster in te voeren voor maandag en dinsdag, maar toch besloten de scholen het gewone rooster aan te houden.
  • Het Ocean Clean Up-project van Delftenaar Boyan Slat krijgt een herstart. Na een maandenlange reparatie is de 'plasticvanger' vanuit het Canadese Vancouver weer onderweg naar zijn locatie in de Grote Oceaan om zoveel mogelijk plastic uit zee te halen. Hier wordt een nieuwe poging gedaan het afval van de 'plastic soep' op te vangen zodat het kan worden afgevoerd om de zeeën schoner te maken en de aanwezige dieren te beschermen.
Het weer: Dinsdag krijgen we opnieuw veel zon. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind wordt het ongeveer 33 graden. Later in de middag ruimt de wind naar het zuidwesten en westen en koelt het af.
Beeld: MeteoGroup
Ga je vandaag met de auto op pad? Check dan hier de files.

En dit moet je ook nog weten:

  • Een op de vijf kerkgebouwen in ons land is niet meer in gebruik als kerk. Van de bijna 6900 kerken in Nederland hebben een kleine 1400 een nieuwe bestemming gekregen. De meeste hebben nu een culturele of maatschappelijke functie, zijn veranderd in een woonhuis of appartementencomplex, of zijn in gebruik als bedrijfsruimte. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.
  • Het aantal miljonairs in Nederland blijft toenemen. Ons land telde begin 2017 ongeveer 115.000 miljonairshuishoudens, zo'n 3000 meer dan een jaar daarvoor. Het gaat om de meest recente cijfers die bekend zijn bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • Universitaire studenten kunnen online gemakkelijk bestanden kopen met toetsvragen die ze ook op hun examens krijgen. De bestanden zijn uitsluitend bedoeld voor docenten, maar blijken eenvoudig te koop. De bestanden met honderden toetsvragen worden volgens het AD onderling verhandeld via app- en facebookgroepen of verkocht via websites als Stuvia, waarop studenten ook samenvattingen van boeken aanbieden.

Vanavond op TV West: Team West

In het opsporingsprogramma Team West vraagt de politie-eenheid Den Haag jouw hulp bij het oplossen van misdrijven. Het programma heeft dankzij de hulp van kijkers vaak tot resultaat geleid.