Appen en bellen op de fiets? Vanaf nu verboden, hoe zit het precies?

Appen op de fiets verboden
Appen op de fiets ANP-12472566 © ANP
REGIO - Het appverbod op de fiets is maandag ingegaan. Wie zich niet kan beheersen en toch append op de fiets wordt betrapt, krijgt een boete van 95 euro. Het gaat erom dat je je telefoon niet meer in je hand mag houden.
Het verbod geldt niet alleen voor mobiele telefoons. Ook andere elektronische apparaten, zoals navigatiesystemen, muziekspelers en tablets mag je niet meer vasthouden als je fietst. Een navigatiesyteem in een houder op je stuur mag wel, maar dat mag je dan alleen bedienen terwijl je stilstaat.
De politie laat weten niet specifiek te gaan controleren. Een woordvoerder: 'Maar als we een overtreding zien dan gaan we handelen.' Volgens Veilig Verkeer Nederland moet de nieuwe wet zorgen voor een verandering van denken bij mensen. 'Verkeersdeelnemers reageren soms alsof hen iets wordt afgepakt, maar dat is niet aan de orde. Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf en voor de ander.'

'Mag ik nog wel muziek luisteren of navigeren?'

Toch zitten nog veel fietsers met vragen, want ze gebruiken een mobieltje niet alleen om te appen. Zo wordt een telefoon vaak ook gebruikt om muziek te luisteren of de weg te vinden. Hoe zit dat dan? Lees het antwoord hieronder.
  • Mag ik nog wel muziek luisteren?
Ja, maar je mag je smartphone niet meer bedienen tijdens het fietsen. Je kunt dus een playlist instellen, zodat je tijdens je rit niet meer naar een specifiek nummer hoeft te zoeken. Of gebruik oortjes met bediening om het volume te regelen of door te gaan naar een volgend nummer.
  • Mag ik nog wel mijn route checken met mijn telefoon?
Nee, want je mag je mobiele telefoon niet meer in je hand houden tijdens het fietsen. Je kunt wel een speciale houder gebruiken die je monteert op je stuur waardoor je de route vervolgens kunt checken.
  • Mag ik nog wel bellen?
Nee, want je mag je telefoon er niet meer bijpakken om het belletje te plegen of op te nemen. Veilig Verkeer Nederland adviseert je telefoon op 'niet storen' te zetten. Kan het echt niet wachten, fiets dan naar een veilige plek en stap af.