Haagse gezinnen blijven graag in de stad wonen

Afkoelen in het water tijdens warme zomer van 2018
eigen foto van Govert © Omroep West
DEN HAAG - Jonge gezinnen blijven vaker in Den Haag wonen dan vergelijkbare gezinnen in andere grote steden. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 6 procent van de gezinnen met kinderen onder de vier jaar een andere woonplaats kiest. In Amsterdam is dit 12 procent, terwijl ook Utrecht en Rotterdam duidelijk hoger scoren dan Den Haag. Belangrijkste redenen om te verhuizen zijn een klein huis of het ontbreken van een tuin.
Het CBS heeft een nieuwe analyse gedaan van de verhuizingen van gezinnen in Nederland. Hierbij werden de cijfers van de vier grootste steden van het land vergeleken met die van kleine en middelgrote gemeenten.
Stellen verhuizen vooral als ze nog geen kinderen hebben, of als het oudste kind nog niet naar de basisschool gaat. Meestal verhuizen ze dan naar gemeenten in de regio. In Den Haag verliet vorig jaar 6 procent van deze gezinnen de hofstad. Hiermee zit Den Haag dichter bij het gemiddelde van een middelgrote stad, dan bij de andere drie grote steden.

Kinderen bij elkaar op de slaapkamer

De belangrijkste redenen om te verhuizen zijn de (te) kleine woning en het ontbreken van een tuin. Woont een gezin in een huis met te weinig slaapkamers, dan wil men in bijna 40 procent van de gevallen graag verhuizen naar een grotere woning. Gezinnen die wel meer kamers dan gezinsleden in hun woning hebben, willen in 11 procent van de gevallen verhuizen.
Den Haag heeft relatief veel woningen met minder kamers dan gezinsleden, namelijk 16,9 procent. Dan slapen kinderen dus bij elkaar op de kamer. Alleen Amsterdam heeft met 25 procent nog meer huizen met een tekort aan kamers voor het gezin, terwijl in de kleinere gemeentes minder dan 6 procent van de gezinnen een huis heeft met minder kamers dan gezinsleden.

Geen tuin

Ook het gebrek aan een tuin is voor een jong gezin een belangrijke reden om te verhuizen en eventueel de stad te verlaten. Van de gezinnen zonder tuin gaf ruim 28 procent aan te willen verhuizen, terwijl gezinnen met tuin in 12 procent van de gevallen een verhuizing overwegen.
In Den Haag heeft 37,9 procent van de gezinnen geen tuin bij het huis, terwijl dit in gemeenten buiten de vier grote steden voor 7 procent van de gezinnen geldt. De afwezigheid van een tuin is typerend voor de grote steden, want in Amsterdam (54 procent) en Rotterdam (42 procent) hebben gezinnen nog minder vaak een tuin dan gezinnen in Den Haag.