Zes jaar cel en rijverbod van vijf jaar geëist voor fataal ongeluk Lekkerkerk

LEKKERKERK - Het Openbaar Ministerie eiste donderdag zes jaar cel en een rijverbod van vijf jaar tegen Richard van den H. (29) uit Krimpen aan den IJssel voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk na een verkeersruzie op 23 december 2018. Daarbij kwamen de 29-jarige Jacob en Marloes uit Lekkerkerk om het leven. Drie anderen raakten gewond. Na het ongeluk werd bij Van den H. cocaïne en wiet in zijn bloed gevonden. Ook de bestuurder van het busje dat inreed op de auto wordt vervolgd.
'Er zijn twee jonge mensen uit het leven gerukt, hun gezinnen zijn ontwricht', zei de officier van justitie. 'Op deze gitzwarte dag zijn zij slachtoffer geworden van het idiote gedrag van verdachte', vatte hij het fatale ongeval samen.
Na een verkeersruzie en een dollemansit , die begon op de Algerabrug in Krimpen aan den IJssel en eindigde ter hoogte van de surfplas, dwong Richard van den H. de Volkswagen Polo van de slachtoffers tot stoppen. 'Ik wilde vragen wat hun probleem was', zei Van der H. Die zegt dat de bestuurder van de Polo expres aan het remmen en gasgeven was, tot irritatie van Van den H.

Hamer in zijn hand

H. stapte uit en liep met een hamer in zijn hand op de auto af. Daarin zaten de vier broers Jacob, Martijn, Roelof, Kees en zijn vrouw Marloes. Roelof: 'We zeiden tegen elkaar, die man is gek.'Ze hadden nog gedacht om naatr het politiebureau te rijden. Een getuige beschreef Van den H. als een 'opgefokte jongeman die zo strak stond als een snaar.' Terwijl de verdachte zijn hamer wilde terugleggen knalde een witte bus, die met volle snelheid aan kwam rijden, achterop de Polo. 
De 29-jarige Jacob overleed ter plekke. Het andere slachtoffer, Marloes stierf later in het ziekenhuis. De drie andere inzittenden - broers - raakten gewond. Een van hen liep ernstig hersenletsel op. 'Uit de grond van mijn hart hoop ik dat de verdachte zijn verdiende straf krijgt, al is deze er niet voor. Zou hij maar zo lang moeten zitten zo lang onze broer niet zelfstandig door het leven kan gaan.'
Een van de nabestaanden las een verklaring voor in de rechtbank:

Roekeloos rijden

Het OM vindt dat de verdachte roekeloos heeft gereden, in juridische zin, omdat hij verschillende verkeersregels heeft overtreden. Zo reed hij te hard, haalde rechts in en overschreed een doorgetrokken streep. 'Door zo te handelen heeft verdachte ernstig gevaar in het leven geroepen', zei de officier.
Daarna dwong hij de slachtoffers te stoppen op de provinciale weg. 'Ieder weldenkend mens weet dat je je auto niet stil moet zetten op een provinciale weg', zei de officier. 'De slachtoffers konden geen kant op'.

'Ik had het echt niet gewild zo'

Van den H. betuigde spijt tijdens de zitting: 'Ik had het echt niet gewild zo.' Hij ging eerder in de fout, door onder invloed achter het stuur te kruipen. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om Van den H. niet te veroordelen voor roekeloos rijden. Hij zou het liefst zien dat hij zijn cliënt niet meer de cel in hoeft.
Tijdens de zitting werd ook bekend dat de bestuurder van het busje wordt vervolgd. 'Maar het is wel van een andere orde dan waarvoor meneer Van den H. wordt vervolgd', zei de officier van justitie. Op 10 juli doet de rechtbank uitspraak tegen Richard van den H.