Kaat Mossel van oproerkraaister tot heldin

DEN HAAG - Het gegil gaat door merg en been, Kaat Mossel, marktkoopvrouw en keurmeesteres van mosselen wordt gebrandmerkt. Het gloeiend hete ijzer sist op haar verschroeide huid. De beul staat er met een onbewogen gezicht bij. Oproerkraaiers brandmerken, hij doet het bijna dagelijks. Kaat Mossel heeft 2 jaar in de Gevangenpoort in Den Haag gevangen gezeten.
Dat kwam zo: Kaat Mossel komt oorspronkelijk uit Rotterdam, ze staat bekend als onruststookster. Ze is een zogenaamde Oranje klant en vurig aanhangster van Prins Willem de Vijfde. Daardoor komt ze zwaar in de problemen want de leiders van de stad zijn partioten, zij hebben de belangrijkste baantjes, de rijke burgerij heeft het voor het zeggen. 
De Oranje klanten voelen zich gediscrimineerd, het is een woelige tijd met veel opstanden. Op de verjaardag van Prins Willem de Vijfde in 1784 breken onrusten uit, er wordt gevochten, er wordt geschoten en Kaat Mossel wordt als aanstichter opgesloten in de gevangenis van Rotterdam. Het gemeentebestuur wil haar niet hebben, ze is te gevaarlijk voor de stad. Ze krijgt een hele zware straf: tien jaar tuchthuis, openbare geseling, ze wordt gebrandmerkt en ze wordt voor eeuwig verbannen uit Rotterdam.               Kaat Mossel wordt in de Gevangenpoort in Den Haag gevangen gezet. De Middeleeuwse gevangenis is geen pretje, donker, koud, vochtig en nat.

Museums that blow your mind

De Gevangenpoort is zo uniek dat de Lonely Planet: De Gevangenpoort in 2016  opneemt in het boek '50 Museums to blow your mind.'  De bekende reisgids zette het Haagse museum tussen onder andere de Akropolis in Athene en de Verboden Stad in Beijing, omdat het toont hoe gruwelijk er vroeger werd omgegaan met gevangenen en hoe het recht in de loop der tijd veranderd is.

Van oproerkraaister tot heldin

Maar dit terzijde, even terug naar Kaat Mossel die in 1784 steunt en kreunt in de Gevangenpoort. Gelukkig voor Mosssel zit ze niet heel lang vast want na twee jaar verleent Stadhouder Prins Willem de Vijfde haar gratie. Ze wordt vrijgelaten, ze mag terug naar haar geboorteplaats en ze krijgt ook nog een flinke schade vergoeding die ze niet afslaat.
Het tij keert want Kaat Mossel krijgt eerherstel, van onrustookster en oproerkraaister wordt ze een heldin. Lang kan ze niet genieten van haar nieuw verworven status want een paar jaar later overlijdt ze op 75-jarige leeftijd.  
Omroep West rijdt door de regio om de leukste verhalen op de kaart te zetten. Moeten onze verslaggevers ook een keer een geschiedenis onderwerp uitdiepen? Mail dan naar opdekaart@omroepwest.nl.