Nationaal Museum Sophiahof geopend, koning spreekt demonstranten

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft donderdag in Den Haag, na de opening van het 'Nationaal Museum Sophiahof-van Indië tot nu', gesproken met een groep demonstranten. De koning opende het nieuwe museum over Nederlands-Indië. Hij kreeg een rondleiding langs de tentoonstelling 'vechten voor vrijheid, de vele gezichten van het verzet'.
Sophiahof is bedoeld voor iedereen die iets met het voormalige Nederlands-Indië heeft. Er zijn vijf organisaties bij betrokken: het Indisch Herinneringscentrum, de Stichting Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, de Stichting Pelita en de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945.
Na de officiële opening sprak de koning met een aantal demonstranten die excuses en compensatie willen van de regering omdat volgens hen de 'Indische kwestie' nog steeds niet is opgelost. 'Stop het negeren', was de boodschap aan de koning en staatssecretaris Blokhuis van VWS.

Niet genoeg

De regering heeft in 2015 via een terugbetalingsregeling al compensatie betaald, maar volgens de demonstranten is dat te weinig en voor een veel te kleine groep. Ze eisen onder meer nabetaling van salarissen uit de oorlogsjaren. 'Het is heel goed dat u hier staat', zei de koning onder meer.
Een andere groep Indische Nederlanders is niet tevreden over het museum zelf. 'De expositie plaatst het geweld van Indonesiërs tegen Nederlanders tijdens de na-oorlogse jaren in de context van verzet en vergelijkt het met het verzet tegen nazi-Duitlsand en Japan, dat stuit op veel weerstand.' aldus de Federatie Indische Nederlanders.

Bersiap

'Het Museum Sophiahof wekt de indruk dat zij een pro-Indonesische kant van de geschiedschrijving heeft gekozen. Deze invalshoek maakt een karikatuur van verzet en bagatelliseert het (Indisch) Nederlandse leed', aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders.
Tijdens de zogeheten Bersiap-periode, eind 1945 tot begin 1946, werden Nederlanders, Molukkers en Indonesiers die met de Nederlanders hadden samengewerkt vervolgd en ook vermoord. Degenen die dat ondergingen vinden dat het geweld niks te maken had met verzet.

LEES OOK: Indisch Museum opent deuren: 'Verzet tegen overheersing'