Ottertunnel Aarlanderveen kan aangelegd worden; kosten bedragen 195.000 euro

© ANP
AARLANDERVEEN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft donderdagavond het benodigde geld beschikbaar gesteld om een ottertunnel aan te leggen in Aarlanderveen. Dat meldt Studio Alphen, mediapartner van Omroep West. Het gaat om een bedrag van 195.000 euro.
Aanleiding voor de aanleg zijn twee dode otters die in april langs de weg werden gevonden na een aanrijding. 'We hopen dat dit straks niet meer gebeurt. Het is belangrijk dat de beestjes zonder problemen kunnen oversteken', zei een blije boswachter Juriaan van Leeuwen eerder dit jaar, toen het besluit werd genomen de tunnel aan te leggen.
De ottertunnel komt op de Ziendeweg ter hoogte van de Grote Wetering. Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research en Natuurmonumenten blijkt dat dit de meest populaire plek is voor otters om de weg, nu en in de toekomst, over te steken. Op de Ziendeweg komen ter hoogte van de Molentocht en de Hoge Dijk snelheidsremmende maatregelen. Mogelijk wordt er ook een afrastering aangelegd langs de Ziendeweg.

Buis op de weg

Over een half jaar moet de ottertunnel klaar zijn. Het gaat om een buis die op de weg wordt aangelegd, waar de auto's - als een soort van drempel - overheen gaan rijden. Onder de N463 - tussen Woerdense Verlaat en Noorden - werden in 2017 al drie tunnels aangelegd voor de beestjes.

LEES OOK: Otters geboren in Nieuwkoopse Plassen: 'Ik word er hartstikke vrolijk van'